-
Корисні крем-супи: історія, популярність і рецепти - 2 дней назад
-
3 кращі рецепти гарячого шоколаду для затишних вечорів - 04.12.2024
-
ТОП страв з білої риби - 27.11.2024
-
Кращі запіканки для ситної вечері - 21.11.2024
-
Як започаткувати власний бізнес: для підприємців презентували освітній відеокурс - 15.11.2024
-
Жодних застуд: 5 гарячих напоїв для підтримки імунітету - 12.11.2024
-
5 страв, які ви полюбите восени - 08.11.2024
-
Гелловін 2024: креативні страви для вечірки - 29.10.2024
-
“Стратегічний запас”. Які продукти тривалого зберігання варто мати вдома? - 24.10.2024
-
ТОП-5 страв: культурне та гастрономічне значення сирів в Україні - 22.10.2024
М’ясний ням! ТОП-рецептів смачних страв з курятини від Zakaz.ua
Ми всі любимо курятину – це легке, смачне та поживне м’ясо, до того ж доступне і дієтичне. Незважаючи на велику популярність курячого м’яса, іноді ми стикаємося з проблемою придумати щось по-справжньому оригінальне і незвичайне. У такому випадку сервіс Zakaz.ua пропонує вам кілька смачних і досить нестандартних страв із курки, які обов’язково сподобаються вам і вашим близьким.
Головний компонент м’ясної страви — це безумовно, м’ясо. Воно багате тваринним білком, якого більше ніде немає. Люди, які відмовляються від м’ясних страв, зазвичай заміняють білок рослинним аналогом. Але це не наш випадок! М’ясо курочки — це не тільки смачно, це справжня скарбниця корисних речовин, необхідних для здоров’я.
Чим корисні м’ясні страви:
- за вмістом протеїну курка перемагає всі інші види м’яса, адже 100 г продукту містить 19% білку;
- жири майже відсутні в білому м’ясі — лише 2,4%;
- вологи близько 75%;
- енергетична цінність складає 98 ккал на 100 г продукту — це мрія дієтолога;
- білок, який є в мёясы, добре і швидко засвоюється організмом;
- крім цього, м’ясо містить в собі ще й фосфор, калій, залізо та інші корисні мінерали. Його важливо вживати дітям, також особливо тим людям, у кого великі фізичні навантаження.
Щоб підкинути вам пару ідей, сервіс доставки продуктів Zakaz.ua підготував добірку рецептів від професійних іменитих шеф-кухарів з детальною інструкцією, як приготувати в домашніх умовах найсмачніші ароматні страви з курятини.
Запашний плов з журавлиною
Одна з найпопулярніших страв східної кухні вже давно зайняла почесне місце на повсякденних та святкових столах в Україні. Головним інгредієнтом плову є рис, який має бути розсипчастим, ароматним та пряним. Сам плов складається з двох частин; основи, яку ще називають «зірвак» (тобто начинка), та крупи. Своєю чергою до складу зірвака можуть належати такі продукти як-от: м’ясо, риба, дичина, овочі, сухофрукти і спеції. Зазвичай плов готують з баранини або свинини. Але ми будемо готувати з курятини.
Основною відмінністю плову від інших страв є не набір продуктів, а технологія приготування:
- Сама по собі комбінація двох частин — зірвака і круп’яної частини.
- Принаймні одна з його частин готується окремо.
Ці частини можуть бути з’єднані або для подальшого приготування (наприклад в узбецькому варіанті плову) або вже готовими для вживання. Яким би методом плов не був приготовлений, страва вирізняється готовими зернами крупи, які легко відділяються одне від одного. Якщо плов готується з рису, при його готуванні важливим фактором є правильний вибір сорту рису.
Середньоазійські кочові народи традиційно готують плов у металевому казані (у той час, як кавказькі і слов’янські хлібороби свої страви готували в керамічному посуді — горщиках). Приготування плову зазвичай займає чимало часу. Але в нашому випадку ми приготуємо не менш смачний плов, але в домашніх умовах та усього лише за одну годину.
Інгредієнти:
- рис басматі — 1 стакан;
- куряче стегно — 1 кг;
- цибуля — 0,5 кг;
- морква — 0,5 кг;
- родзинки — 200 г;
- журавлина в’ялена — 200 г;
- спеції для плова — на смак;
- часник — 1 головка;
- рослина олія — 150 мл;
- зелень для декору.
Крок 1. Для початку необхідно ретельно вимити м’ясо курки, обсушити та розрізати на порційні шматочки, розміром 2х2 см. Радимо залишити на стегні курки шкірку, щоб м’ясо було соковитим та мало можливість обсмажитися на пательні у власному соку. У розігріту глибоку пательню або сотейник налийте 150 мл рослинної олії. В розігріте масло викладаємо м’ясо. Смажити його потрібно на середньому вогні хвилин 5-10 до золотистої скоринки, перевертаючи шматочки.
Крок 2. До м’яса у сотейник додайте вже завчасно подрібнену цибулю та зменште вогонь. Ретельно перемішуйте компоненти протягом двох хвилин, а потім накрийте сотейник кришкою та дайте цибулі й м’ясу просмажитися хвилин п’ять.
Крок 3. Далі додайте до страви подрібнену соломкою моркву. Ділимося важливим лайфкахом: різати її краще по діагоналі, щоб шматочки під час приготування не розлізлися та залишилися цілими. Закладаємо, помішуємо, обсмажуємо. Додаємо інтенсивно прянощі: сіль, чорний і червоний перець, мелений коріандр, спеції до плову. Також можна додати куркуму або карі, щоб страва набула відповідного кольору. Ретельно все перемішайте.
Крок 4. Через 2-3 хвилини після того, як додали спеції, можна додати склянку рису. В нашому випадку беремо довгий рис басматі, який можна навіть не мити. На одну склянку рису потрібно залити півтори склянки води, бажано окропу. Обережно заливаємо так, щоб він покрив рис приблизно на сантиметр, досолюємо, зверху кладемо родзинки. Дуже смаку додає плову часник. Його закладають під кінець варіння або вдавлюють у вже укладений рис цілими головками, лише очищеними від верхнього лушпиння і з зачищеним денцем. Проте ви можете його замінити сушеним часником та додати разом з приправами. Отже, закриваємо страву кришкою і чекаємо! Тепер ви маєте 30 хвилин перепочинку, під час якого можете випити каву, поки тушкується плов.
Крок 5. Пора дивитися, що вийшло. Відкриваємо кришку. Якщо рис став напівпрозорим без білястих плям і не розварився, отже, все вийшло. Вимішуємо плов і викладаємо на велику тарілку. У фіналі приготування додаємо важливий компонент, який надасть страві витонченого смаку, кислинки та солодкості — в’ялену журавлину. Посипте страву ягодами, прикрасьте свіжою зеленю і подавайте на стіл. Смачного!
Аби не проґавити жодної важливої деталі рецепта, дивіться відеоінструкцію приготування на YouTube-каналі Zakaz.ua.
Курка у кисло-солодкому соусі
Популярність азійської кухні не втрачає своїх обертів. Китайська кухня — одна з найдавніших і найрізноманітніших у світі, вона користується популярністю і серед українців. Одну із найвідоміших страв — курку у кисло-солодкому соусі — можна легко і швидко приготувати вдома. Попри поширений стереотип про те, що китайці їдять один рис, достатку місцевих продуктів можна тільки позаздрити: крупи, овочі, м’ясо, риба, водорості, птиця, прянощі та інші смаколики. Щоб приготувати традиційну курку в кисло-солодкому соусі потрібно трохи більше 30 хвилин.
Інгредієнти:
- куряча грудка — 500 г;
- крохмаль — 4 ст.л.;
- олія — 3 ст.л.;
- цукор — 4 ст.л.;
- оцет — 3 ст.л.;
- кетчуп — 3 ст.л.;
- соєвий соус — 3 ст.л.;
- чорний перець — 1 ст.л.;
- часник — 3 зубчика;
- рис — 1 склянка;
- кунжут — 100 г.;
- сіль — 2 ч.л.
Спосіб приготування:
Крок 1. Аналогічно попереднім рецептам спершу потрібно ретельно промити куряче філе та нарізати його шматочками. Покладіть м’ясо в миску та посипте крохмалем (2 ст.ложки) і трохи поперчіть.
Крок 2. У розігріту пательню наливаємо рослинну олію та викладаємо шматочки курки. М’ясо постійно помішуємо, щоб воно рівномірно обсмажилося зі всіх боків. Накрийте кришкою, залиште готуватися на помірному вогні близько 2-3 хвилини та зніміть з плити.
Крок 3. Одночасно з м’ясом починайте готувати соус. В окремій глибокій сковорідці, краще у сотейнику, змішайте оцет, соєвий соус, подрібнений часник та кетчуп. Поставте на вогонь та прогрійте, додайте 4 столові ложки цукру. Також окремо в стакані змішайте 2 столові ложки крохмалю на пів стакана води. Залийте цю суміш до соусу. Спробувати на смак. Якщо соус дуже кислий — додайте ще цукру. Готуйте та помішуйте соус на повільному вогні близько 5 хвилин. На момент готовності він має бути в міру густим.
Крок 4. Коли соус дійшов до готовності, знову поставте на вогонь пательню з куркою та залийте соус до м’яса. На помірному вогні залиште страву тушкуватися ще на 10 хвилин.
Крок 5. Як суміш звариться, а м‘ясо добре піджариться — знімаємо все з плити. Вуаля! Традиційна китайська страва — курка у кисло-солодкому соусі готова. Подавати до столу її краще з рисом. Аби надати страві пікантного смаку — радимо посипати курку кунжутом та прикрасити зеленю. 请您用餐 — що в перекладі з китайської означає смачного!
Дивіться детальну відеоінструкцію рецепта на офіційній сторінці Facebook сервісу доставки продуктів Zakaz.ua.
Обов’язково збережіть лінк на ці рецепти, щоб здивувати свою родину кулінарними здібностями та незвичайними м’ясними смаколиками. Також нагадаємо, що завдяки сервісу доставки Zakaz.ua ви можете не витрачати зайвий час на похід до супермаркету, щоб придбати потрібні інгредієнти для страв. Адже замовити все необхідне можна онлайн на сайті або у мобільному додатку сервісу. Це дозволить значно зекономити ваш час та кошти під час продуктового шопінгу та швидко придбати потрібні продукти, не виходячи з будинку.
Оформлення покупки в Zakaz.ua займає мінімум часу: потрібно наповнити кошик, ввести контактні дані, обрати форму оплати та зручне двогодинне вікно доставки. Підтвердження замовлення надійде на електронну пошту та телефон у вигляді sms. Головна перевага замовлення продуктів онлайн — це економія часу та фізичних сил, що доводиться витрачати на походи до магазинів та пошуки потрібного товару на прилавках. Практика показує, що навіть сім’ї з двох осіб на тиждень потрібно до тридцяти кілограмів продуктів та супутніх товарів. Однак, сьогодні простіше перекласти ці турботи на плечі сервісу доставки.