Харчування без глютену і лактози: користь чи шкода

Харчування – це, в першу чергу, не про задоволення особистих смакових рецепторів, а забезпечення нашого організму необхідними речовинами. Їжа дає нам енергію та сили для нормальної життєдіяльності. В останні роки набувають популярності рухи за здоровий спосіб життя та правильне харчування. Чи не кожен день з’являється нова інформація щодо продуктів, які ми раніше постійно вживали своєму раціоні, про їхній вплив на організм чи навіть шкоду.

Фахівці VARUS.UA вирішили глибше розібратись в темі та підготували цікаву інформацію про здорове та корисне харчування. Мова піде про глютен і лактозу.

Що таке глютен?

Щоб не вдаватись до складних термінів та «надрозумних» слів, спробуємо розповісти про те, що являє собою глютен простими словами. Отже, глютен – це білок, який міститься у популярних зернових культурах. Його основна функція полягає в тому, щоб надати тісту еластичність та допомагати утримувати форму хлібобулочним виробам.

Для багатьох людей глютен є невід’ємною частиною раціону, адже він додає харчам приємну структуру. Однак для інших — глютен може стати чимось забороненим з різних причин. Хтось відмовляється від вживання продуктів, які містять глютен, бо це шкідливо для здоров’я, а хтось притримується дієти, бо слідкує за вагою.

Продукти, які містять глютен

Глютен – це компонент багатьох продуктів. Якщо ви прагнете уникнути глютену у своїй дієті, важливо дізнатися, які продукти його містять. Тож давайте з’ясуємо, де є глютен:

  • Пшениця. Найпоширеніше джерело глютену. Пшеничне борошно використовується у хлібобулочних виробах, тістечках, пасті та багатьох інших продуктах.
  • Ячмінь. Ячмінь та продукти, виготовлені з ячмінного борошна, такі як перлова каша та пиво містять глютен.
  • Жито. Житнє борошно, як правило, використовують для виготовлення темного хліба, печива, кексів, крекерів, коржів та багато іншого.
  • Ковбаси. Це може бути несподівано побачити у цій підбірці ковбаси, але це правда. Виробники ковбасних виробів та сосисок часто додають до складу невелику частку глютену.

Чи для всіх шкідливий глютен?

Важливо розуміти, що глютен не є шкідливим для всіх людей. Для багатьох із нас він – невід’ємна частина збалансованого харчування, бо забезпечує організм необхідними білками та іншими корисними елементами. Проте для деяких людей дійсно є протипоказання і їм краще обмежити або уникати споживання глютену.

Тому, якщо вам бажано не вживати глютенові продукти за станом здоров’я чи це ваша принципова позиція, уважно читайте склад на пакуванні товарів. Багато готових або оброблених продуктів можуть містити глютен, як добавку або наповнювач.

Сервіс усвідомлених покупок VARUS.UA використовує зручну фільтрацію товарів, щоб ви могли з легкістю знайти ті продукти, які не містять у своєму складі глютен.

Що таке лактоза?

Лактоза являє собою природний цукор, який міститься у молоці. Цей цукор є ключовим джерелом енергії для малюків, які споживають материнське молоко або дитяче харчування.

Щоб краще розібратися, потрібно зрозуміти наступне: лактоза – це молочний цукор, який міститься в молоці та його продуктах, лактаза – фермент, що виробляється в тонкому кишківнику і допомагає цей цукор розщеплювати. Якщо лактази недостатньо або вона зовсім не виробляється, виникає непереносимість лактози.

Для тих, хто має показання не вживати лактозу або обирає безлактозне харчування через дієту, важливо знати продукти, які не містять цього складника. Однак для інших лактоза залишається корисним елементом збалансованого харчування, надаючи цінні поживні речовини.

Продукти, які містять лактозу

Лактоза міститься у ряді продуктів, основною складовою яких є молоко. Серед найпопулярніших можна виділити наступні:

  • Молоко. Найочевидніше джерело лактози. Лактоза міститься не тільки у коров’ячому молоці, цей компонент також міститься у молоці від інших тварин, таких як кози та вівці.
  • Сир. Більшість видів сиру містять лактозу, хоча деякі види, такі як тверді сири чи певні види бринзи, можуть містити менше лактози.
  • Масло. Хоча воно містить менше лактози порівняно з іншими молочними продуктами, воно все ж таки має цей цукор у складі.
  • Хлібобулочні вироби. Для виготовлення певних видів тіста використовується молоко, отже і в деяких хлібобулочних виробах є лактоза.
  • Інші продукти харчування. Навіть у ковбасі, пудингах і різних соусах цілком може міститися чимала кількість лактози.

Чи для всіх шкідлива лактоза?

Варто одразу зазначити, що лактоза не шкідлива для всіх людей. Існують певні випадки, коли варто обмежити себе від продуктів, які містять лактозу. Це називається непереносимістю організму до лактози. Така непереносимість може бути спадковою або розвиватися протягом життя.

У разі непереносимості лактози варто просто уважно звертати увагу на пакування товару в магазині та обирати ті, що не містять лактозу. Сьогодні в супермаркетах, кав’ярнях і ресторанах пропонується безліч безлактозних альтернатив і рослинних замінників.

Тож, якщо ви маєте непереносимість лактози або просто віддаєте перевагу безлактозним продуктам, уважно звертайте увагу на пакування товару, де має бути позначка «без лактози». До речі, на сайті varus.ua є навіть окрема категорія, де зручно зібрані всі товари, які не містять лактозу.

Отже, сьогодні попри різні думки лікарів, фітнес-тренерів та дієтологів, немає наукових підтверджень того, що виключення лактози та глютену з раціону призведе до покращення здоров’я та стану організму. Багато думок та рекомендацій ґрунтуються на особистих відчуттях, а не на об’єктивних дослідженнях. Також не варто забувати про ефект плацебо, коли людина відмовляється від глютену і лактози, і завдяки самонавіюванню починає почуватися краще.

Для того, щоб з’ясувати, чи шкодить вам глютен і лактоза та чи є у вас непереносимість до цих компонентів, необхідно звернутись до лікаря, пройти кваліфіковане медичне обстеження та здати ряд аналізів. Тож ми сподіваємося, що наша стаття допомогла вам дізнатись більше інформації про продукти, які містять глютен і лактозу, та розвіяти міфи про їхню шкоду.