-
Як започаткувати власний бізнес: для підприємців презентували освітній відеокурс - 15.11.2024
-
Жодних застуд: 5 гарячих напоїв для підтримки імунітету - 12.11.2024
-
5 страв, які ви полюбите восени - 08.11.2024
-
Гелловін 2024: креативні страви для вечірки - 29.10.2024
-
“Стратегічний запас”. Які продукти тривалого зберігання варто мати вдома? - 24.10.2024
-
ТОП-5 страв: культурне та гастрономічне значення сирів в Україні - 22.10.2024
-
Сирний фестиваль: незвичні поєднання або з чим найкраще смакує сир - 14.10.2024
-
Е-система обігу алкоголю, тютюну та рідин в електронних сигаретах запрацює з 2026 р. - 11.10.2024
-
ТОП-5 рецептів з цвітної капусти: як урізноманітнити осіннє меню - 11.10.2024
-
Виробники спирту та біоетанолу враховуватимуть гарантоване податкове зобов’язання з акцизного податку - 10.10.2024
Які продукти краще зберігаються під час спеки: поради від VARUS.UA
Спека є головним ворогом харчових продуктів. Високі температури швидко призводять до псування їжі, що може серйозно загрожувати здоров’ю людини. Тому важливо дотримуватись правил зберігання продуктів, особливо у спекотну погоду. Фахівці VARUS.UA розібрались у важливості правильного вибору і зберігання продуктів під час спеки, та поділилися корисними порадами з цього приводу.
Як спека впливає на зберігання продуктів?
Холодильник допомагає нам довше зберігати якість та свіжість продуктів, але з початком аномальної спеки та відключень світла ця зручність стає майже недоступною. За 4-7 годин без електрики холодильник не може підтримувати необхідну температуру, через що багато продуктів псуються та стають небезпечними для вживання. Це відбувається через низку факторів:
- Під впливом високих температур швидко розмножуються мікроорганізми, зокрема бактерії та грибки, які викликають неприємний смак та запах продуктів;
- Пліснява, один з найпоширеніших грибків, з’являється значно швидше, особливо на продуктах, які вже були відкриті та не перебували у вакуумній упаковці;
- Активніше діють ферменти, через що фрукти темнішають, стають м’якшими та солодшими;
- Тепле повітря та світло позбавляють продукти корисних речовин та вітамінів.
Таким чином, ці фактори змінюють консистенцію, колір та запах їжі, сприяють появі шкідливих бактерій, які можуть викликати захворювання та харчові отруєння.
Час зберігання продуктів без холодильника
Без електрики справний холодильник може підтримувати температуру до 4 годин. Заморожені продукти у морозилці залишаються придатними до вживання протягом 1-2 діб. Важливо розмістити продукти в найхолодніших зонах і залишити місце для циркуляції повітря всередині холодильника.
Якщо температура всередині холодильника більше ніж 2 години перевищує 4 градуси, необхідно позбутися всіх продуктів, що швидко псуються: сирого м’яса, риби, морепродуктів, ковбаси, молочних продуктів, відкритих консервів та нарізаних овочів і фруктів. Вживати їх за таких умов небезпечно.
Трохи довше можуть зберігатися вершкове масло, плавлені сири, цілі овочі, фрукти та хлібобулочні вироби. Яйця можуть витримувати температуру до 22 градусів протягом 1-2 тижнів.
Їжа, що зберігалася у морозильній камері та не встигла повністю розморозитися під час вимкнення, може бути повторно заморожена: м’ясо, морепродукти, сири, молоко, овочі та ягоди, на яких залишився лід.
Запам’ятайте просте правило: довго зберігати продукти та приготовані страви без холодильника не можна. Середній час становить 2 години, тому слід враховувати це і використовувати альтернативні засоби для зберігання. Наприклад, можна використовувати термосумки з акумуляторами холоду. Це пластикові контейнери з сольовим розчином, що попередньо заморожуються і дозволяють довше підтримувати низьку температуру. Їх можна замінити звичайними пляшками з водою, хоча вони будуть менш ефективними.
Перелік продуктів, що першими псуються від спеки
Будьте обережні та уважні з наступними продуктами, які найшвидше псуються за високих температур:
- Свіжоприготовані страви – готуйте в невеликих кількостях, щоб можна було з’їсти все за один раз і не залишати їжу у вимкненому холодильнику.
- Салати з майонезом – влітку краще заправляти їх олією та з’їдати одразу після приготування.
- Молочні та кисломолочні продукти – в спеку вони швидко скисають і стають небезпечними для здоров’я через розмноження бактерій, що може призвести до серйозних отруєнь.
- Ковбаси – після відкриття упаковки термін придатності складає 10-12 годин навіть у холодильнику. Якщо не встигли з’їсти відразу, доведеться утилізувати.
- Риба – свіжа та слабосолена риба є дуже небезпечною, а приготовану рибу слід з’їсти одразу, не залишаючи на зберігання.
- Яйця – хоча їх можна недовго зберігати при кімнатній температурі, все ж існує ризик отруєння.
- Випічка – начинки у випічці (м’ясні, грибні, сирні тощо) псуються, а якщо у складі тіста є яйця, то вони теж не витримують спеку.
- Сливи, абрикоси, персики, виноград – м’які літні фрукти при кімнатній температурі зберігаються не довше 5 днів і починають гнити.
Які продукти можуть зберігатися без холодильника?
Насправді, список продуктів, які можна зберігати без холодильника, досить великий, тому не хвилюйтеся, що у спеку нема чим нагодувати родину, та сміливо запасайтеся їстівними припасами.
- Консерви – це стабільний продукт з тривалим терміном зберігання, який стане в нагоді у будь-якій ситуації. Це можуть бути консервовані супи, каші, риба, курка, кукурудза тощо. Вибирайте вироби, які були нещодавно виготовлені, та перевіряйте, чи не вздута бляшанка.
- Локшина швидкого приготування – з неї можна приготувати швидкі та смачні страви з бульйоном або як гарнір. Різноманітність смаків дозволить вибрати те, що вам подобається, наприклад, яловичину, курку чи морепродукти.
- Макарони – спагеті, спіральки, вермішель та інші макаронні вироби швидко готуються, добре зберігаються у герметичних місткостях та завжди доступні у магазинах.
- Борошно – в спеку краще готувати домашні смаколики. Борошно зберігається до 6 місяців у закритій упаковці.
- Олія – універсальний продукт, який не потребує зберігання у холодильнику.
- Крупи – рис, гречка, пшоно, вівсянка, як і макарони, стануть чудовою альтернативою продуктам, що швидко псуються у спеку.
- Картопля, морква, цибуля – всього три інгредієнти, а яке різноманіття страв! Вибирайте цілі, не побиті плоди без пошкоджень. Зберігайте їх трохи далі від вологи та окремо один від одного у затемненому місці.
- Фрукти та овочі – огірки, томати, яблука, авокадо, капуста не дуже примхливі до температури повітря. Не залишайте ці продукти під прямим сонячним промінням та у вологих приміщеннях. Купуйте твердіші, навіть недозрілі фрукти, якщо плануєте зберігати їх певний час.
- Сушена квасоля – квасоля та боби калорійні, містять багато білків та вітамінів, необхідних у випадку недостатнього споживання м’яса, і мають тривалі терміни зберігання.
- Сухе молоко – продукт збагачений фосфором, вітамінами В, кальцієм та білками, стане в нагоді, коли немає можливості зберігати звичайне молоко. Тримати сухе молоко у закритій місткості можна дуже довго.
- Спеції та приправи – вони корисні, особливо гострі, адже допомагають підтримувати імунітет та боротися з бактеріями. Герметичні та сухі контейнери допоможуть зберегти їхні корисні властивості.
- Солодощі – печиво, цукерки, вафлі, крекери добре переживають високі температури та довго залишаються придатними до споживання.
- Цукор, мед та розчинна кава – ці продукти завжди прийдуть на допомогу у складних умовах під час відключення світла.
Важливе зауваження стосовно вибору цих продуктів: завжди перевіряйте терміни придатності та дотримуйтесь рекомендацій виробників.
Дотримуючись цих простих рекомендацій, ви зможете зберегти своє здоров’я та комфорт навіть у найспекотніші дні. Знайти все необхідне для здорового харчування влітку і насолоджуватись корисними смачними продуктами навіть у спеку можна на VARUS.UA. Не забувайте робити запаси льоду, вибирати напої, що найкраще втамовують спрагу, та слідкувати за правильним зберіганням продуктів.