-
Як започаткувати власний бізнес: для підприємців презентували освітній відеокурс - 15.11.2024
-
Жодних застуд: 5 гарячих напоїв для підтримки імунітету - 12.11.2024
-
5 страв, які ви полюбите восени - 08.11.2024
-
Гелловін 2024: креативні страви для вечірки - 29.10.2024
-
“Стратегічний запас”. Які продукти тривалого зберігання варто мати вдома? - 24.10.2024
-
ТОП-5 страв: культурне та гастрономічне значення сирів в Україні - 22.10.2024
-
Сирний фестиваль: незвичні поєднання або з чим найкраще смакує сир - 14.10.2024
-
Е-система обігу алкоголю, тютюну та рідин в електронних сигаретах запрацює з 2026 р. - 11.10.2024
-
ТОП-5 рецептів з цвітної капусти: як урізноманітнити осіннє меню - 11.10.2024
-
Виробники спирту та біоетанолу враховуватимуть гарантоване податкове зобов’язання з акцизного податку - 10.10.2024
Спаржа: як правильно приготувати та з чим подавати
За останні роки раціон українців неабияк змінився. У ньому з’явилося більше корисних фруктів, овочів та інших продуктів для здорового харчування. Особливе місце серед таких продуктів зайняла спаржа. Найбільше спаржу вживають у весняний період, коли на полицях супермаркетів починає з’являтися більше свіжої зелені та овочів.
Якщо ви ще не встигли скуштувати спаржу, буде корисно дізнатися всі секрети її приготування. Фахівці VARUS.UA підготували цікаву інформацію про спаржу, її користь для організму, особливості приготування та підібрали найкращі рецепти.
Що таке аспарагус і чим він корисний
Спаржа (вона ж аспарагус) – належить до сімейства лілійних, багаторічних цибулинних трав. Росте практично по всьому світу в піщаних ґрунтах. У їжу вживають тільки молоду рослину. Насправді це одна з найстаріших рослин на нашій планеті, але тільки в останні роки спаржа набула великої популярності в Україні.
Деякі люди відмовляються від додавання спаржі до свого раціону, бо просто не розуміють, чим же вона корисна для нашого організму. Спаржа – делікатесна рослина, яка не тільки стане вишуканим гарніром, а й вважається корисним овочем. Вона має високу поживну цінність і багата на необхідні для здоров’я мікроелементи. Найбільше в ній калію та вітаміну А. У складі також є вітаміни С, К і бета-каротин.
Багатий на клітковину овоч послужить ідеальним гарніром для прихильників правильного і збалансованого харчування.
- Калорійність у вареному вигляді – 22 ккал на 100 г;
- Кількість жиру – 0,2 г;
- Клітковина – 2 г.
Як правильно готувати спаржу
Приготування спаржі – процес простий. Особливої майстерності тут не потрібно. Оскільки смак у цього овоча досить цікавий, у приготуванні зовсім не обов’язково використовувати додаткові інгредієнти. Достатньо лише підкреслити її смак.
Способи приготування різні: спаржу можна бланшувати, запікати в духовці, смажити на грилі або ж приготувати на звичайній сковороді. Деякі гурмани навіть додають сиру спаржу в готові страви та салати. У будь-якому разі перед приготуванням зробіть кілька етапів підготовки:
- Для початку спаржу потрібно ретельно промити і добре висушити рушником;
- Наступний етап – відміряйте 2 см від нижньої частини рослини, яка називається пагонами. Ця частина тверда і не смачна, тому відміряні 2 сантиметри потрібно буде відрізати;
- Не забудьте обов’язково почистити спаржу перед приготуванням. Для цього потрібно взяти ніж або спеціальний девайс для очищення овочів і зняти невеликий шар шкірки вздовж усього овоча, не доходячи до верхньої частини. Якщо ви купили свіжу спаржу, то її шкірка буде тоненька і легко відходитиме від стебла рослини.
Тепер спаржа добре підготовлена та необхідно вибрати бажаний спосіб приготування овоча. Найпопулярніший варіант приготування спаржі – бланшування. Для цього потрібно очищену спаржу помістити в окріп на 1-2 хвилини, після чого перекласти овоч у холодну воду. Після цього потрібно прибрати зайву воду зі спаржі, поклавши овоч на рушник. Усе готово – спаржу можна додавати в салати або їсти в такому вигляді. Якщо ви хочете, щоб спаржа була більш хрусткою, після бланшування її можна обсмажити на сковорідці без олії протягом 1-2 хвилин.
Ще один простий спосіб смачно приготувати спаржу – відправити її в духовку на 10 хвилин. Виставте 180 градусів на вашій духовці, очистіть рослину, полийте оливковою олією і відправляйте запікатися.
Прості та смачні рецепти зі спаржею
Як ви вже могли зрозуміти, спаржа – це дуже популярна рослина, яка відома своїми корисними властивостями для організму. Однак, не тільки це робить її ідеальною складовою раціону. Спаржа дуже смачна і її легко приготувати вдома. Ось три простих рецепти зі спаржею, які точно здивують вас.
- Лосось зі спаржею
Ідеальний варіант на обід або навіть святкову вечерю – лосось, запечений зі спаржею. Як мінімум, це дуже корисна і смачна страва, яка підійде як дорослим, так і дітям. Ось, що знадобиться для приготування:
- Спаржа – 500 г;
- Філе лосося – 4 штуки;
- Часник – 2 зубчики;
- Оливкова олія – 2 столові ложки;
- Лимон – 1 штука;
- Сіль і перець – на смак.
Приготування:
Розігрійте духовку до 180 °C. Форму для запікання повністю застеліть фольгою. Попередньо підготуйте спаржу до приготування і викладіть її на дно форми для запікання, а рибу покладіть зверху. Подрібніть часник і з’єднайте з олією. Посоліть і поперчіть. Полийте цією сумішшю лосося і викладіть скибочки лимона. Запікайте близько 15 хвилин.
- Спаржа в паніровці
Якщо ви вже спробували класичний рецепт аспарагуса, тоді вас точно здивує спаржа в паніровці. Таку страву можна використовувати як перекус і брати з собою на роботу або навчання. Необхідні інгредієнти:
- Спаржа – 600 г;
- Панірувальні сухарі панко – 80 г;
- Пармезан – 60 г;
- Оливкова олія – 4 столові ложки;
- Сіль і перець – на смак.
Приготування:
Спершу потрібно підготувати спаржу і полити її оливковою олією. З’єднайте панірувальні сухарі, тертий пармезан, сіль і перець. Обваляйте спаржу в отриманій суміші. Викладіть на лист, застелений пергаментом. Відправте в розігріту до 180 °С духовку приблизно на 10 хвилин.
- Смажена зелена спаржа з часником
Якщо ви бажаєте з’їсти щось легке та смачне на вечерю, зверніть увагу на смажену спаржу з часником. Такий вишуканий гарнір готується дуже просто та швидко. Підготуйте невеликий список продуктів:
- Спаржа – 400 г;
- Часник – 4 зубчики;
- Оливкова олія – 1 столова ложка;
- Сіль і перець – на смак.
Приготування:
Часник дрібно порубайте ножем або пропустіть через прес. Промийте спаржу, видаліть кінчики знизу. Розігрійте сковороду з оливковою олією. Помішуючи, обсмажуйте часник 1 хвилину. Додайте спаржу і зробіть середній вогонь. Готуйте 10-12 хвилин, періодично помішуючи.
Ну що ж, сьогодні спаржа дійсно стала дуже популярною. Це чудовий приклад того, як можна поєднати корисність і оригінальний смак. А всі необхідні інгредієнти для приготування спаржі ви можете замовити з доставкою додому через сервіс VARUS.UA. Спробуйте нові страви, балуйте себе і дивуйте гостей цікавою вечерею.