Низькокалорійні літні десерти: ТОП-5 рецептів

Літо – сезон соковитих фруктів і ягід, за що ми особливо його любимо. А ще – час, коли ми прагнемо підтримувати легкість та здоровий спосіб життя. Влітку ми частіше шукаємо способи насолоджуватися солодощами, не турбуючись про зайві калорії. Літні десерти можуть бути не лише корисними, але й задовольняти наше бажання до смаколиків. Фахівці VARUS.UA зібрали для вас добірку легких та дієтичних десертів, які допоможуть зберегти форму та насолоджуватися літом на повну!

Чому низькокалорійні десерти такі популярні влітку?

Влітку ми часто проводимо більше часу на свіжому повітрі, активно рухаємося і прагнемо виглядати чудово у відкритому одязі та купальниках. Легкі та корисні десерти допомагають зберігати енергію, підтримувати форму та контролювати вагу. Обираючи такі десерти, ми не лише зменшуємо калорійність раціону, але й отримуємо необхідні вітаміни та мікроелементи з сезонних фруктів і ягід.

Крім того, влітку легше дотримуватися веганського способу життя. Сучасна молодь все частіше обирає веганські рецепти, адже вони не тільки корисні, а й етичні. Використання натуральних рослинних інгредієнтів робить страви легкими, низькокалорійними та неймовірно смачними.

Чим замінити висококалорійні інгредієнти в десертах

Щоб знизити калорійність десертів, можна замінити звичні інгредієнти на більш корисні та легкі альтернативи:

  • Вершки можна замінити грецьким йогуртом або кокосовим молоком;
  • Цукор варто замінити стевією, сиропом агави або медом;
  • Вершкове масло або маргарин можна замінити яблучним пюре, яке додасть солодкість і вологу, грецьким йогуртом або кокосовим маслом, яке є рослинним жиром з меншим впливом на вагу;
  • Молочний шоколад можна замінити темним шоколадом (в якому менше цукру і більше антиоксидантів) або какао-порошком без цукру;
  • Пшеничне борошно можна замінити цільнозерновим, рисовим або вівсяним борошном.

ТОП-5 рецептів легких літніх десертів

Перевага літніх солодощів не лише в тому, що вони мають значно нижчу калорійність і наповнюють наш раціон вітамінами, але й дуже швидко і легко готуються. Ось кілька рецептів, які не тільки порадують ваш смак, але й допоможуть підтримувати здоровий спосіб життя. Кожен з цих рецептів є справжнім доказом того, що корисні десерти можуть бути надзвичайно смачними. Тож, далі ви знайдете п’ять неймовірних рецептів, які ідеально підходять для літнього сезону.

Ягідний десерт з йогурту

Цей рецепт нагадує ніжне йогуртове суфле – таке ж повітряне і легке. Приготовлений власноруч із поєднанням кремоподібної текстури йогурту та соковитих сезонних ягід створює ідеальний баланс смаку і користі. Приготування цього десерту не займе багато часу, але результат перевершить усі очікування.

Інгредієнти:

  • Йогурт (грецький або кокосовий) – 1 склянка;
  • Свіжі сезонні ягоди (малина, чорниця, полуниця) – 1/2 склянки;
  • Ванільний цукор або есенція – до смаку;
  • Мед або інший замінник цукру – 1 ч.л.;
  • Желатин – 15 г.

Приготування:

Желатин залийте 50-70 мл окропу і залиште для набухання та розчинення, періодично помішуючи, щоб уникнути утворення грудочок. Поки желатин набухає та охолоджується, приготуйте основну масу.

У великій ємності змішайте йогурт з рідким медом. Додайте ягоди та ванільний цукор, збийте все блендером до однорідної маси. Коли желатин охолоне до кімнатної температури, повільно влийте його в йогуртову суміш, постійно збиваючи. Добре вимішайте і розлийте по креманках або інших формах. Поставте десерт у холодильник на кілька годин до повного застигання. Перед подачею можна прикрасити м’ятою або какао-порошком за бажанням.

Абрикосовий чіа-пудинг

Пудинг – це неймовірно ніжний десерт, який полюбляють як діти, так і дорослі. Приготований з насінням чіа, популярним суперфудом, він не лише смачний, але й надзвичайно поживний. Цей десерт стане справжньою знахідкою для тих, хто цінує здорове харчування та прагне додати до свого раціону більше корисних інгредієнтів, а також для вегетаріанців та людей, які шукають альтернативи традиційним солодощам.

Інгредієнти:

  • Насіння чіа – 3-4 ст.л.;
  • Молоко (коров’яче або мигдалеве) – 1 склянка;
  • Абрикоси – 6 шт.;
  • Ванілін – до смаку;
  • Стевіа або мед – 1 ч.л.

Приготування:

У мисці змішайте насіння чіа з молоком, ваніліном та підсолоджувачем. Поставте в холодильник на 4-5 годин (або краще на ніч), щоб насіння набухло. Перед подачею наріжте абрикоси і додайте до пудингу. Ви можете викладати пудинг шарами, чергуючи його з нарізаними абрикосами. За бажанням прикрасьте десерт какао-порошком, кокосовою стружкою або м’ятою.

Сорбет з ягодами

Що може бути краще влітку, ніж прохолодна порція морозива? Проте, щоб не турбуватися про зайві калорії, варто приготувати приголомшливий сорбет з улюблених ягід. Особливо цей десерт сподобається веганам, людям з непереносимістю лактози та всім, хто шукає освіжаючий і корисний десерт в спекотні дні.

Інгредієнти:

  • Свіжі ягоди (полуниця, малина, чорниця) – 300 г;
  • Мед – 2 ст.л.;
  • Лимонний сік – 1 ст.л.

Приготування:

Змішайте всі інгредієнти в блендері до отримання однорідної маси. Перелийте суміш у контейнер і поставте в морозильник на 2-3 години. Подавайте охолодженим. За бажанням, перед подачею прикрасьте м’ятою або дрібкою тертого чорного шоколаду.

Ягідний смузі-боул

Чи може бути десерт, який так само освіжає, як морозиво, але готується значно швидше? Звичайно! Це смузі-боул із заморожених ягід. Цей смачний десерт дозволяє приємно охолодитися в спеку і готується за лічені хвилини. Цей десерт стане справжнім фаворитом серед тих, хто шукає альтернативу звичайному морозиву.

Інгредієнти:

  • Банан – 1 шт.;
  • Заморожені ягоди – 1/2 склянки;
  • Молоко (коров’яче або кокосове) – 1/2 склянки;
  • Насіння льону – 1 ст. л.

Приготування:

Збийте в блендері банан, ягоди, молоко та насіння льону до отримання однорідної маси. Перелийте суміш у миску та додайте ваші улюблені топінги – свіжі ягоди, горіхи, кокосову стружку або гранолу. Насолоджуйтесь охолодженим десертом.

Повітряний малиновий чизкейк

Якщо хочеться чогось особливого і до того ж без шкоди для фігури, рекомендуємо приготувати ніжний малиновий чизкейк. Чудовий варіант для особливих випадків або святкового столу.

Інгредієнти:

  • Пюре з яблук – 100 г;
  • Мука (рисова, вівсяна або кукурудзяна) – 100 г;
  • Яєчний жовток – 1 шт.;
  • яєчний білок – 5 шт.;
  • Нежирний сир (0,2% або 5%) – 600 г;
  • Стевія або інший замінник цукру – 2-3 ст.л.;
  • Свіжа малина – 400 г.

Приготування:

Почнемо з основи. Змішайте яблучне пюре з жовтком та борошном, додайте дрібку солі та замісіть еластичне тісто. Викладіть тісто на дно форми, рівномірно розподіліть його і поставте в розігріту духовку на 10 хвилин.

Для начинки змішайте сир, ягоди та стевію, перебийте все блендером до отримання однорідної маси. Окремо збийте 5 яєчних білків до міцної піни, як для бісквіта. Обережно, постійно помішуючи, додайте білки в сирну масу. Акуратно викладіть начинку на готову основу і випікайте в духовці протягом 25 хвилин. Після охолодження прикрасьте готовий чизкейк м’ятою.

Літо – це чудова пора, щоб насолоджуватися смачними та корисними десертами без зайвих калорій. Спробуйте наші рецепти та насолоджуйтесь кожним моментом цього чудового сезону! Необхідні інгредієнти для приготування десертів ви можете знайти та придбати на VARUS.UA, щоб створити справжню кулінарну магію у себе вдома. Готуйте з любов’ю і насолоджуйтесь літом на повну!