-
Кращі запіканки для ситної вечері - 4 hours назад
-
Як започаткувати власний бізнес: для підприємців презентували освітній відеокурс - 15.11.2024
-
Жодних застуд: 5 гарячих напоїв для підтримки імунітету - 12.11.2024
-
5 страв, які ви полюбите восени - 08.11.2024
-
Гелловін 2024: креативні страви для вечірки - 29.10.2024
-
“Стратегічний запас”. Які продукти тривалого зберігання варто мати вдома? - 24.10.2024
-
ТОП-5 страв: культурне та гастрономічне значення сирів в Україні - 22.10.2024
-
Сирний фестиваль: незвичні поєднання або з чим найкраще смакує сир - 14.10.2024
-
Е-система обігу алкоголю, тютюну та рідин в електронних сигаретах запрацює з 2026 р. - 11.10.2024
-
ТОП-5 рецептів з цвітної капусти: як урізноманітнити осіннє меню - 11.10.2024
Лайфхаки вибору якісних манго, лічі, рамбутану та інших екзотичних фруктів
Все частіше на поличках супермаркетів з’являються цікаві екзотичні та тропічні фрукти з різних куточків світу. Як правило, їх привозять в магазини в недозрілому вигляді. А так хочеться спробувати справжній смак стиглих плодів. Для цього важливо навчитися вибирати якісні, смачні та стиглі фрукти правильно. Фахівці Всеукраїнського сервісу доставки Zakaz.ua розповіли кілька корисних лайфхаків щодо вибору екзотичних фруктів, аби ви більше не викидати гроші на вітер, а корисні фрукти — на смітник.
Загальні правила вибору фруктів
Перше, на що зазвичай звертають увагу під час вибору, — товарний вигляд. Плоди не повинні мати механічних пошкоджень та ознак гниття. Але при цьому бездоганний зовнішній вигляд теж повинен насторожити. Красива глянцева поверхня може бути результатом обробки плода парафіном та іншими засобами, що запобігають гниттю і роблять фрукти більш привабливими для покупця.
«Рекомендуємо звертати увагу на фрукти середнього розміру, нерівної форми, зі звичайною, не глянцевою шкіркою. Неприродно великі плоди можуть свідчити про надмірне їх підживлення пестицидами. Крім того, хороший і стиглий плід повинен мати природний, властивий конкретному виду фрукта аромат. Відсутність аромату говорить про те, що продукт було оброблено або він ще не дозрів”, — зазначає Юлія Забарна, керівник тренінгового центру Zakaz.ua, де комплектувальники сервісу вивчають правила визначення якості продуктів харчування, стандартів їх зберігання з урахуванням індивідуальних властивостей.
Щоб не помилитися при виборі та придбати дійсно смачні та стиглі плоди, ділимося простими нюансами, на які слід звертати увагу при виборі тропічної екзотики.
Манго
Цей фрукт, напевно, один із найзнаменитіших і найпопулярніших. Якщо навіть ви ніколи не їли свіжого манго, то точно пробували щось на його основі: сік, морозиво, десерт і т.д. Стиглий манго має характерний аромат, рівну блискучу шкірку, про стиглість також говорять і темні цятки на ньому. Колір шкірки залежить від сорту манго, але в будь-якому випадку він має бути яскравим та насиченим. При натисканні на шкірку у стиглого манго залишається невелика вм’ятина. Якщо фрукт занадто м’який або шкірка рветься при натисканні, це говорить про те, що манго перезріло. В’яла шкірка — теж ознака перезрілого плода. А ось занадто твердий плід або той, який не має аромату, швидше за все недозрілий — купувати його не варто.
Ананас
Ананасом вже нікого не здивуєш. Проте й досі доволі часто покупці не завжди знають, як обрати дійсно смачний та якісний плід цього популярного тропічного красеня. Стиглий ананас має овальну форму, суху плодоніжку та густий султан (пишна шапка із зелені) довжиною 12-20 сантиметрів. На шкірці обов’язково мають бути лусочки жовто-коричневого кольору зі злегка підсохлими кінчиками. При натисканні лусочки повинні проминатися і відразу відновлюватися. Якщо натиснули, а вм’ятина залишилася, фрукт почав псуватися. Якщо ананас надмірно твердий, то він ще не дозрів.
Лічі
У Китаї, де ростуть солодкі фрукти з грубою шкіркою, лічі називають «фруктом кохання». Маленькі фрукти солодкі на смак, мають кісточку всередині. Вони особливо багаті на вітамін С. Лічі потрібно збирати стиглим, так як він не дозріває після зривання. Шкірка стиглого лічі повинна бути червоною або темно-рожевою, не надто м’якою та без видимих пошкоджень. Коричневі лічі брати не варто, а незрілі плоди із зеленими та світло-жовтими плямами на шкірці можуть бути небезпечні для здоров’я. Свіжість також можна визначити за пружністю оболонки. Рекомендується трохи натиснути на плід: якщо вам здається, що він ось-ось лусне — беріть, не роздумуючи. Також досвідчені покупці радять потрясти фрукт — якщо при легкому струсі він не видає звуків, значить, напевно почав псуватися. Фанати лічі не соромляться обнюхувати фрукти — аромат лічі, що псуються та вже закисають, буде неприємним і різким. Стиглі лічі, навпаки, пахнуть «тонко і ніжно», як троянди.
Пітахайя
Пітахайя або драконів фрукт — плід кучерявого епіфітного ліаноподібного кактуса. Фрукт має ніжний аромат та кремоподібну м’якоть. Батьківщиною пітахайї вважаються Мексика, Центральна та Південна Америка. Види пітахаї відрізняються не тільки за кольором, вагою та розміром, але й за смаком: жовті плоди більш солодкі та ароматні, червоні можуть бути нудотно-солодкими, рожеві та білі мають прісно-солодкий смак, з трав’янистим ароматом. Стиглі плоди, як правило, мають насичений та соковитий колір. Середня вага якісних плодів становить близько 250 грам. Стиглий драконів фрукт м’який на дотик, недостиглі ж плоди тверді. Якщо ж ви помітили зморшки на шкірці, плями, наліт цвілі — це привід відмовитися від покупки. Також верхня та нижня частини плода не повинні бути підгнившими. Дещо пріснуватий смак — цілком нормальне явище для цього фрукту. Зазвичай пітахайя має більш вражаючий вигляд, ніж смак =)
Мангостан
Цей плід з Малайзії вважається «королем фруктів». Мангостан дуже багатий на вітаміни та антиоксиданти. Це смачні плоди вічнозеленого дерева, круглої форми, діаметром до 8 см, покриті неїстівною темно-фіолетовою шкіркою, що містять від 4 до 8 сегментів їстівної м’якоті, з прилеглими до неї насінням. За смаком мангостан схожий на щось середнє між персиком, полуницею, виноградом та ананасом. Щоб отримати максимальну користь від вживання свіжого фрукта, потрібно вибирати зрілі плоди із щільною шкіркою, пружною при натисканні. В основі плодоніжки повинні бути великі зелені чашолистки. Шкірка стиглого та зрілого мангостану має гарний глянцевий блиск, відсутні вм’ятини та тріщини. Усередині плода — білі пружні часточки соковитої м’якоті. Краще купувати великі мангостани, тому що в них міститься більше їстівної м’якоті. Багато листочків біля плода — ознака соковитості та невеликої кількості насіння. Не слід купувати фрукти з сильно твердою або дуже м’якою шкіркою, з ушкодженнями, плямами і наростами. Такі ознаки характерні для перезрілих плодів зі вже зіпсованою м’якоттю.
Папайя
Папайя — смачний тропічний фрукт родом із Північної Мексики, який ще називають «помаранчевим сонцем». На вигляд це великі циліндричні плоди із жовто-зеленою шкіркою, які досягають 20 сантиметрів завдовжки. Смак тропічного фрукта чимось нагадує диню. Папайя містить у великій кількості вітамін С, фолієву кислоту, магній, а також унікальні ферменти, що сприяють перетравленню білків. При виборі плодів звертайте увагу на аромат та стан шкірки. Відсутність аромату говорить про те, що фрукт не дозрів або був вирощений із застосуванням хімічних речовин. Шкірка стиглого плоду не повинна мати темні крапки, вм’ятини та нерівності. Колір шкірки може змінюватись — від світло-жовтого до жовто-жовтогарячого кольору, з червоними плямами. Поверхня фрукта при натисканні має бути пружною, але не твердою та не дуже м’якою.Також існують зелені сорти папайї. У стиглого фрукта м’якоть піддається натисканню, але не ховається. Якщо вам все ж таки дісталася незріла папайя, її можна покласти в паперовий пакет і залишити на кілька днів у теплому місці (тільки не на сонці) — фрукт дозріє.
Рамбутан
Цей цікавий, схожий на морського їжака волохатий фрукт родом із Південно-Східної Азії. Містить у своєму складі вітаміни В3, В9, С та інші корисні мікроелементи. Має незвичайний зовнішній вигляд та соковиту перлинну м’якоть, що нагадує желе. Свою назву отримав через наявність на плодах м’яких волосків до 5 см завдовжки (rambut у перекладі з індонезійської — волосся). Рамбутан вкрай примхливий фрукт — зберігається він у холодильнику не більше як тиждень. Тому перше, на що варто звернути увагу при купівлі рамбутану, — це термін його придатності. Якщо в магазині він вже знаходиться тиждень — не ризикуйте. В іншому все дуже просто: плоди стиглого рамбутану (зазвичай 4-5 см в діаметрі) повинні бути інтенсивно червоного відтінку і мати сухі, не злиплі волоски зеленувато-жовтого кольору.
Ківано
Ківано – рогата диня, також її ще називають африканським огірком. Батьківщиною фрукта є тропіки Південної Африки, Південної Америки, Антильські острови. Плоди цього фрукту бувають жовтого, помаранчевого або червоного кольору, з неїстівною шкіркою, покритою м’якими шипами. М’якуш зелений, схожий на желе, з блідо-зеленим насінням. Смак нагадує одночасно огірок, диню, лайм, ківі та банан (поєднання смаків залежить від ступеня зрілості плодів). Спілий та якісний ківано повинен бути щільним та пружним, без пошкоджень. Краще брати плоди до 15 см, більші можуть виявитися перезрілими. Зазвичай стиглий ківано має помаранчевий колір із мармуровими розлученнями. При виборі фахівці Zakaz.ua радять звернути увагу на шипи, які жовтіють у міру дозрівання плодів. Також недозрілі плоди добре дозрівають за кімнатної температури, а через щільну шкірку, стиглий ківано може зберігатися майже півроку при кімнатній температурі.
Гуава
Гуава — соковитий тропічний фрукт, що росте на території Мексики, Карибського басейну, Центральної Америки та у північній частині Південної Америки. Через велику різноманітність сортів при виборі фрукта орієнтуватися на його колір не варто. Стигла гуава може мати і блідий відтінок шкірки, це залежить від її виду. Крім того, горбиста поверхня є особливістю будови цих плодів. Це створює непрезентабельний вигляд, часто здається, що вони тверді та несмачні. Вибираючи хороший плід, потрібно дивитися перш за все на відсутність пошкоджень. Ознаки зіпсованої гуави — вм’ятини, коричневі цятки. Зморщена шкірка свідчить, що фрукт тривалий час лежав на складі і втратив свіжість. Поверхня має бути блискучою, глянцевою. На дотик дозріла гуава подібна до стиглої груші — тверда, пружна, шкірка трохи продавлюється.
При різанні стиглих плодів відчувається яскравий фруктовий аромат. Внутрішня частина пухка, структурою нагадує кавунову м’якоть. Якщо плоди не дозріли, то смак у них буде кислий.
Тамарілло
Тамарілло — екзотичний плід, точне походження якого невідоме, але його батьківщиною вважається Еквадор, Перу, Болівія та Чилі. Дивно, але цей фрукт є близьким родичем овоча — помідора. Плід на смак терпко-солодкий. Можна їсти разом зі шкіркою. Їх використовують як помідори, вони підходять для гарячих і холодних, солодких і солоних страв. Вибираючи тамарілло в магазині, звертайте увагу на такі показники: шкірка стиглого і якісного плоду має бути з рівномірним забарвленням, без плям та дефектів, плодоніжка має щільно прилягати до фрукта. При легкому натисканні на плід м’якуш має трохи прогинатися, але потім відновлювати форму.
Вживання свіжих фруктів — вкрай важливий елемент раціону. Це джерело цінних поживних речовин, вітамінів та мікроелементів, які так необхідні для нашого організму та міцного імунітету. А щоб тропічні смаколики дійсно приносили вам користь і задоволення, а не шкоду, — ретельно проводьте їх огляд, перш ніж покласти в кошик покупок, дотримуючись вищенаведених рекомендацій.
“Щоб не помилитися у виборі й заощадити свій час, ви завжди можете цей процес делегувати справжнім професіоналам. А саме замовити доставку всіх необхідних продуктів та фруктів на сайті сервісу доставки Zakaz.ua, комплектувальники якого ретельно та прискіпливо збирають з полиць супермаркетів продукти лише найвищої якості. Своєю чергою кур’єри сервісу швидко та вчасно доставлять замовлення прямо під двері вашого будинку”, — зазначає Євген Нетреба, комерційний директор компанії.