Збалансоване харчування: як створити меню з рослинних продуктів під час посту

У сучасному світі все більше людей звертають увагу на здорове харчування та збалансовану дієту. Один із шляхів до досягнення цієї мети — пост, який стає все популярнішим як серед віруючих, так і серед тих, хто стежить за своїм здоров’ям.

Під час посту особливо важливо забезпечити організм необхідними поживними речовинами, але це може здатися складним завданням, особливо для тих, хто переважно споживає продукти тваринного походження.

Фахівці VARUS.UA зібрали рецепти, які створять збалансоване та смачне меню з рослинних продуктів під час посту, щоб забезпечити організм усім необхідним.

Смачний і ситний сніданок з гарбузовою кашею

Гарбуз — це не лише смачний, але й неймовірно корисний овоч. Він багатий на вітаміни A, C, E, групи B, а також на калій, магній, залізо, фосфор та інші важливі для організму речовини. Також гарбуз досить дієтичний продукт, адже він містить всього 22 калорії на 100 грамів. З нього можна приготувати безліч смачних та корисних страв: супи, каші, пюре, запіканки, оладки, пироги та багато іншого. Вживання страв з гарбуза може покращити роботу шлунково-кишкового тракту, зміцнити імунітет, зберегти зір, захистити від серцево-судинних захворювань. Тому пісна гарбузова каша — це ідеальна страва для початку дня.

Інгредієнти:

  • Гарбуз — 400 г
  • Пшоно — 150 г
  • Цукор — 80 г
    Родзинки — 30 г
  • Курага — 30 г

Приготування:

Гарбуз очистіть, наріжте кубиками, залийте 600 мл води і поставте варитися протягом 15 хвилин. Окремо пшоняну крупу, родзинки й курагу залийте гарячою водою і залиште на 10 хвилин. Потім курагу поріжте шматочками. З пшоняної крупи злийте воду і покладіть її до гарбуза. Варіть разом 15 хвилин. Додайте родзинки, курагу і цукор. Доведіть до кипіння і вимикайте вогонь. Почніть свій день з насолоди гарбузовою енергією.

Легкий рослинний обід із морквяним супом з булгуром

Приготувати смачний пісний суп, який дійсно урізноманітнить ваш раціон, допоможе чудовий рецепт морквяного супу з булгуром. Морква, яка багата на вітамін A, бета-каротин та клітковину, сприяє здоров’ю очей, травній системі та шкірі. А булгур, виготовлений з цільного зерна пшениці, містить вітаміни групи B, магній, залізо та фосфор, що робить його чудовим джерелом енергії, покращує роботу нервової системи та зміцнює кістки. Поєднання цих двох інгредієнтів у стравах дає синергічний ефект, забезпечуючи організм комплексом поживних речовин та позитивно впливає на загальне самопочуття.

Інгредієнти:

  • Бульйон овочевий — 1,5 л
  • Морква — 2 шт.
  • Цибуля жовта ріпчаста — 2 шт.
  • Булгур — 100 г
  • Олія — 2 г
  • Сіль а смаком
  • Кардамон мелений — ¼ ч.л.
  • Гарбузове насіння за смаком

Приготування:

Очистіть цибулю й моркву. Дрібно наріжте цибулю. Натріть моркву на середній тертці або наріжте. Розігрійте олію у великій каструлі. Додайте моркву і цибулю. Смажте на середньому вогні 7-8 хвилин до прозорості цибулі. Поки цибуля смажиться, нагрійте воду або розігрійте бульйон. Додайте гарячу рідину в каструлю з овочами. Після закипання, готуйте приблизно 10 хвилин, після чого додайте булгур, сіль до смаку і кардамон. Готуйте ще 10 хвилин. Вимкніть суп і залиште під кришкою на 10-15 хвилин. Пюруйте суп блендером перед подачею на стіл. Додайте у тарілку з супом дрібку насіння. Смакуйте і отримуйте задоволення від цієї ароматної страви.

Поживна та корисна вечеря із запечених овочів по-грецьки

Запечені овочі — це не лише смачний, але й неймовірно корисний гарнір. Завдяки мінімальній обробці, вони зберігають максимум вітамінів, мінералів та клітковини. Спробуйте запекти улюблені овочі та насолоджуйтесь їхньою користю та насиченим смаком. Давайте разом приготуємо бріам — ідеальне поєднання смачних овочів, ароматних спецій і незабутнього смаку для вашої вечері.

Інгредієнти:

  • Картопля — 5 шт.
  • Баклажан — 1 шт.
  • Цукіні — 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт.
    Томати — 6 шт.
    Часник — 1 шт.
  • Вода — 150 мл.
  • Цукор тростинний коричневий — 0,75 ч.л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений
  • Олія — 5 г
  • Петрушка — 1 пучок

Приготування:

Розігрійте духовку до 250 °С, верхній та нижній нагрів. Картоплю очистіть і наріжте тонкими скибочками. Злегка змастіть оливковою олією велике деко для запікання, насипте картоплю, посипте сіллю та перцем. Баклажани та цукіні наріжте півкругами, цибулю — півкільцями, а потім ще навпіл. Насипте все поверх картоплі, посипте сіллю і злегка перемішайте.

Покладіть у чашу блендера 3 нарізані помідори без шкірки, 4 зубчики часнику, цукор, сіль і перець. Чашу до половини залийте водою і подрібніть, залийте все зверху на інші овочі. Насамкінець наріжте також 3 помідори кружечками, викладіть зверху, полийте оливковою олією і ретельно загорніть фольгою або щільно накрийте кришкою. Поставте в гарячу духовку і запікайте 45-60 хвилин під кришкою.

Якщо відкрити кришку, соус має кипіти, а картопля — бути м’якою. Якщо це не так, запікайте страву ще 5-15 хвилин, накривши кришкою. Після того, як ви досягнете ефекту киплячого соусу, зніміть кришку та запікайте 15-30 хвилин без кришки, поки страва не підрум’яниться і майже вся вода не випарується. Страву можна зберігати у холодильнику до 5 днів. Смачної вечері і нехай кожен шматочок бріаму приносить вам радість і задоволення.

Тож можна сказати, що збалансоване харчування з рослинних продуктів під час посту — це не лише спосіб підтримки здоров’я, але і можливість відкрити для себе нові смаки та страви. Враховуючи різноманітність рослинних інгредієнтів та кулінарних технік, ви можете створити різноманітне та поживне меню, яке задовольнить вас  під час посту. Насолоджуйтесь цим часом експериментів у кулінарії та дбайте про своє здоров’я. А усі необхідні інгредієнти для приготування страв ви можете замовити з доставкою додому через сервіс VARUS.UA.