-
Як започаткувати власний бізнес: для підприємців презентували освітній відеокурс - 15.11.2024
-
Жодних застуд: 5 гарячих напоїв для підтримки імунітету - 12.11.2024
-
5 страв, які ви полюбите восени - 08.11.2024
-
Гелловін 2024: креативні страви для вечірки - 29.10.2024
-
“Стратегічний запас”. Які продукти тривалого зберігання варто мати вдома? - 24.10.2024
-
ТОП-5 страв: культурне та гастрономічне значення сирів в Україні - 22.10.2024
-
Сирний фестиваль: незвичні поєднання або з чим найкраще смакує сир - 14.10.2024
-
Е-система обігу алкоголю, тютюну та рідин в електронних сигаретах запрацює з 2026 р. - 11.10.2024
-
ТОП-5 рецептів з цвітної капусти: як урізноманітнити осіннє меню - 11.10.2024
-
Виробники спирту та біоетанолу враховуватимуть гарантоване податкове зобов’язання з акцизного податку - 10.10.2024
Сезон барбекю: ТОП-5 рецептів маринадів для м’яса і риби
З настанням весни починається не тільки сезон свіжих фруктів, овочів, а й період весняних свят. Найкращий варіант — зібратися на природі в компанії зі своїми друзями та близькими людьми, щоб влаштувати пікнік або барбекю. Зрозуміло, що найголовніше у відмінному пікніку — це приготування смачного шашлику на вогні.
Пам’ятайте, що ключ до успішного барбекю — це якісний маринад. Хочете дізнатися, як приготувати апетитну страву на мангалі? Фахівці VARUS.UA відкриють для вас усі таємниці створення смачного маринаду, а також підготували п’ять найкращих рецептів маринаду для риби та м’яса.
Роль маринаду
Здавалося б, навіщо маринувати м’ясо або рибу, якщо їх і так можна швидко приготувати. Але маринади для шашлику додають м’ясу унікальний смак завдяки спеціям, кислоті та іншим компонентам. Безумовно, маринування також робить текстуру м’яса більш ніжною, але головне тут — смак. Особливо це стосується продуктів із нейтральним смаком, таких як курятина і свинина. Якщо ви приготуєте два однакові шматочки м’яса — один з маринадом, а інший без нього, ви будете здивовані, наскільки різними вони будуть на смак.
Взагалі, маринад, був винайдений ще у 17 столітті, коли не було ні шашликів, ні барбекю. Тоді головною метою маринаду було продовжити термін зберігання продуктів. Проте з часом люди зрозуміли, що за допомогою маринаду можна робити смак страви кращим. На сьогоднішній день основу для створення традиційних рецептів маринадів складають такі продукти:
- Кислота. Лимон, апельсин, зелений лайм, вино або навіть оцет — усі ці інгредієнти надають шашлику пікантності.
- Цибуля. Цибулевий сік збагачує смак шашлику, як ніщо інше. Цибулю не слід надто сильно подрібнювати, краще порізати її великими кільцями або пір’ям. Однак, є багато рецептів, де цибуля не використовується взагалі.
- Приправи, спеції та прянощі. Шашлик не може вийти смачним, якщо в нього не додати свої улюблені спеції. Паприка, перець, сіль, куркума, коріандр і багато іншого часто додають у маринад для шашлику.
Шанувальники шашлику розходяться в думках, яку кількість часу потрібно тримати м’ясо в маринаді. Щоб м’ясо як слід просочилося, стало м’яким і ніжним, йому в середньому потрібно 12 годин у холодильнику. Однак, для деяких рецептів достатньо і трьох годин.
ТОП-5 маринадів: найкращі поєднання для м’яса і риби
Усі знають, що секретом приготування смачного барбекю є саме маринад. Завдяки оригінальному маринаду звичайна свинина, яловичина, курка або риба можуть набути абсолютно нестандартного смаку. Ось підбірка найкращих маринадів для м’яса та риби на грилі:
1. Маринад із червоним вином
Якщо ви вже втомилися від класичного варіанту маринаду з цибулею, спробуйте маринад із вином. Винна кислота розм’якшує волокна м’яса, роблячи його ніжним і м’яким, а сухі речовини вина надають шашлику неповторного легкого аромату. Спирт не відчувається, оскільки він випаровується в процесі смаження на мангалі. Необхідні інгредієнти:
- Червоне сухе вино – 750 мл;
- Цибуля – 3 штуки;
- Чорний перець і сіль – кілька щіпок.
Приготування:
Візьміть 1,5 кілограма м’яса, ретельно розітріть його сіллю, перцем і цибулею. Залийте червоним вином і залиште в холодильнику на 8-10 годин. Такий рецепт ідеально підходить для яловичини та шашлику зі свинячого ошийка.
2. Маринад теріякі
Якщо ви хочете додати у свій пікнік нотку азійської кухні, вам обов’язково варто приготувати страву на мангалі з маринадом теріякі. Для цього знадобиться невеликий список продуктів:
- Соєвий соус – половина столової ложки;
- Мелений імбир – половина столової ложки;
- Сік лимона – 4 столових ложки;
- Мед – 2 столові ложки;
- Часник – 3 зубчики.
Приготування:
Для початку потрібно очистити часник і дрібно його нарізати. Змішайте подрібнений часник разом із медом, соком лимона, соєвим соусом та імбиром. Залийте такою сумішшю 1,5 кілограма м’яса і поставте в холодильник мінімум на 3 години. Маринад ідеально підходить для курки та індички і також для шашлику зі свинини.
3. Маринад із цибулею та лимоном
Той, хто хоч один раз готував рибу на мангалі, знає, що вона чудово поєднується з лимонним соком. Представляємо вашій увазі маринад із 5 інгредієнтів, які знайдуться в холодильнику в кожного.
- Лимон – 1 штука;
- Оливкова олія – 60 мл;
- Часник – 3 зубчики;
- Цибуля ріпчаста – 2 штуки;
- Сіль – кілька щіпок.
Приготування:
Вичавити з лимона сік, змішати його з пропущеним через прес часником, додати сіль і великі кільця ріпчастої цибулі. За бажанням можна додати таку зелень, як петрушка або кріп. Залишити рибу в маринаді перед смаженням на мангалі на 60 хвилин. Рецепт добре підходить до будь-якої риби.
4. Маринад із куркумою
Маринад зі східними нотками, в якому головна роль — у куркуми. Вважається, що куркума чи не найкорисніша зі спецій, яка чарівним чином уповільнює старіння і робить будь-яку страву корисною. Такий маринад зможе чудово доповнити рибу і надати їй особливого аромату на грилі. Інгредієнти:
- Червона цибуля – 1 штука;
- Лимон – 1 штука;
- Часник – 2 зубчики;
- Оливкова олія – 80 мл;
- Паприка мелена – половина чайної ложки;
- Куркума – 1 чайна ложка.
Приготування:
Цибулю потрібно нарізати великими кільцями, вичавити на неї сік з лимона, додати оливкову олію, паприку, розмішати руками, злегка розминаючи цибулю. Залиште рибу в маринаді перед смаженням на грилі на 20 хвилин за кімнатної температури або на 1-2 години приберіть у холодильник. Пам’ятайте, що перед тим як відправляти рибу на решітку, обов’язково зніміть з неї всі налиплі великі фрагменти маринаду.
5. Маринад з апельсином
Страву, приготовану в маринаді з апельсином, обов’язково має скуштувати кожен, хто любить барбекю. Підготуйте невеликий список простих інгредієнтів:
- Апельсиновий сік – 2 столові ложки;
- Часник – 2 зубчики;
- Перець чилі – 1 штука;
- Сіль – кілька щіпок.
Приготування:
Наріжте часник великими шматочками, а перець чилі подрібніть ножем. Перемішайте часник, перець і сіль із м’ясом, поперчіть і залий соком. Маринуйте протягом двох годин. Рецепт маринаду ідеально поєднується з куркою або індичкою.
Тож, за вікном все частіше сонячна погода і саме час планувати відпочинок на природі з приготуванням барбекю. Це чудовий приклад того, як можна поєднати відпочинок, спілкування з друзями та смачну їжу. Усі необхідні інгредієнти для приготування маринаду ви можете замовити з доставкою додому через сервіс VARUS.UA. Не соромтесь експериментувати з рецептами маринадів та спробувати щось нове. Збагачуйте свій пікнік різноманітними стравами та насолодіться їхніми приємними смаками.