ТОП-5 веганських рецептів для літнього фруктового буму

Час свіжих, яскравих та соковитих фруктів у самому розпалі. Цей період ідеально підходить для тих, хто дотримується веганської філософії та способу життя. Веганська дієта, що виключає продукти тваринного походження, стає все популярнішою не тільки з етичних міркувань, але й завдяки численним користям для здоров’я, таким як підтримка оптимальної ваги та покращення загального самопочуття. Крім того, веганські страви можуть бути неймовірно різноманітними та смачними, особливо зараз, коли можна використовувати все багатство сезонних фруктів.

Фахівці VARUS.UA зібрали для вас добірку найкращих веганських рецептів, щоб ви могли насолоджуватися цими дарами природи сповна.

Чим сезонні фрукти особливо корисні?

Практично цілий рік ми маємо можливість насолоджуватися бананами, манго, цитрусами та іншими корисними фруктами, тоді як малиною, абрикосами та кавунами ми ласуємо лише короткий проміжок часу. Сезонні фрукти – це справжній ексклюзив, який треба обов’язково скуштувати. Проте це далеко не основона їх перевага.

По-перше, сезонні та локальні фрукти завжди свіжіші та багатші на поживні речовини, оскільки їх не потрібно довго зберігати або транспортувати з інших країн. По-друге, споживаючи сезонні фрукти, ви підтримуєте місцевих виробників і сприяєте зменшенню вуглецевого сліду, пов’язаного з перевезенням. І, звісно, вони мають неперевершений смак і аромат. Українські фрукти та овочі за смаковими якостями часто перевершують ті, що імпортуються з-за кордону.

Сезонні фрукти багаті на вітаміни та корисні речовини, які наш організм засвоює набагато краще, ніж вітаміни в таблетках. Наприклад:

  1. Полуниця містить багато вітаміну С і фолієвої кислоти, які зміцнюють імунітет
  2. Кавун багатий на калій і магній, що сприяє здоров’ю серця
  3. Чорниця містить корисні речовини, які допомагають боротися зі старінням
  4. Абрикоси та персики мають вітаміни, корисні для шкіри і підтримують її молодість

Це не просто смаколики, а справжнє джерело вітамінів! Сезонні фрукти також легкі для травлення, що допомагає пережити спеку без зайвого навантаження на шлунок.

ТОП-5 літніх веганських рецептів з сезонними фруктами

Салат з персиків та авокадо

Цей незвичний салат точно здивує вас! Він поєднує свіжу зелень, ніжне авокадо, хрусткі огірки, пікантну цибулю та соковиті солодкі персики. Унікальне поєднання смаків, яке обов’язково сподобається справжнім гурманам.

Інгредієнти:

  • Персики – 2 шт.;
  • Авокадо – 1 шт.;
  • Огірок – 1 шт.;
  • Червона цибуля – 1/2 шт.;
  • Свіжий шпинат – 40 г;
  • Сік 1/2 лимону;
  • Оливкова олія – 1 ст. л.

Приготування:

Наріжте персики тонкими скибочками, авокадо розріжте навпіл, видаліть кісточку, очистіть від шкірки і також наріжте тонкими скибочками, червону цибулю очистіть і наріжте півкільцями, а огірок – кружечками. У великій мисці змішайте нарізані персики, авокадо, огірок і червону цибулю, додайте свіжий шпинат. Полийте салат соком половини лимона, додайте одну столову ложку оливкової олії, приправте сіллю і перцем за смаком. Акуратно перемішайте всі інгредієнти, щоб вони рівномірно змішалися і були покриті заправкою. Насолоджуйтесь!

Чорничний смузі

У спекотні дні, коли апетит відсутній, але хочеться чогось легкого, поживного і корисного, насолоджуйтесь вітамінним коктейлем з чорницею на основі мигдалевого молока. Цей смузі стане справжнім порятунком, даруючи свіжість та енергію.

Інгредієнти:

  • Банан – 1 шт.;
  • Чорниця – 250 г;
  • Мигдалеве молоко – 250 мл;
  • Насіння чіа – 1 ст. л.;
  • Цукор, сироп агави або стевія – до смаку.

Приготування:

Очистіть банан і наріжте його на шматочки, переберіть чорницю, видаляючи зіпсовані ягоди. Помістіть банан, чорницю, мигдалеве молоко та насіння чіа в блендер, змішайте всі інгредієнти до отримання однорідної маси. Додайте цукор, сироп агави або стевію за смаком і ще раз коротко збийте в блендері. Розлийте смузі по склянках, прикрасьте зверху ягодами чорниці та, за бажанням, листочками м’яти. Смузі готовий до подачі! Насолоджуйтесь цим освіжаючим і корисним напоєм.

Кавунова граніта

Граніта – це ідеальний заморожений фруктовий лід, який освіжає у спеку. Як і сорбет або джелато, цей десерт дуже популярний в Італії, але відрізняється більш кристалічною текстурою. Граніту можна приготувати з різних інгредієнтів – від апельсинового соку, персиків і полуниці до кави та шоколаду. Пропонуємо вам найбільш літній варіант – на основі соковитого кавуна.

Інгредієнти:

  • М’якота кавуна без кісточок – 4 склянки;
  • Лимонний сік – 1 ст. л.;
  • Підсолоджувач – до смаку;
  • Ванільний цукор – 1 пакетик;
  • М’ята для прикрашання.

Приготування:

У блендері змішайте очищену від кісточок м’якоту кавуна, лимонний сік, ванільний цукор і підсолоджувач. Перелийте майбутню граніту у неглибоку широку ємність і поставте в морозильник на 2-3 години. Кожні 30 хвилин перемішуйте суміш виделкою, щоб утворилися кристали фруктового льоду. Подавайте у креманках або стаканах, прикрасивши свіжою м’ятою.

Запечені персики з мигдалем

Коли хочеться чогось незвичного і легкого в приготуванні, можна згадати, що улюбленими фруктами можна ласувати на тільки у свіжому вигляді, а й в приготованому. Ділимося ідеєю, як смачно та швидко приготувати персики в духовці.

Інгредієнти:

  • Персики (великі) – 4 шт.;
  • Подрібнений мигдаль – 100 г;
  • Кокосова олія – 1 ст. л.;
  • Кленовий сироп – до смаку.

Приготування:

Ретельно вимийте персики та обсушіть їх. Розріжте персики навпіл і видаліть кісточки. Розігрійте духовку до 180°C. Змастіть деко кокосовою олією. Викладіть персикові половинки на деко зрізом догори і змастіть їх кокосовою олією. Посипте подрібненими мигдалевими горішками і полийте кленовим сиропом. Запікайте 15 хвилин, доки персики не стануть м’якими, а мигдаль – золотистим і хрустким. Вийміть персики з духовки і дайте їм охолонути перед подачею.

Малинові мафіни

Не можна не згадати про веганську випічку з улюбленими ягодами! Пропонуємо вам рецепт малинових мафінів, який ви можете адаптувати з будь-якими фруктами чи ягодами – персиками, полуницею, чорницею, грушами, сливами тощо. У будь-якому випадку, це буде неймовірно смачно!

Інгредієнти:

  • Вівсяне борошно – 250 г;
  • Розпушувач – 1 ст. л.;
  • Мигдальне молоко – 120 мл;
  • Кокосова олія – 50 г;
  • Малина – 200 г;
  • Цедра ½ лимона;
  • Цукор, стевія або сироп агави – до смаку.

Приготування:

Розігрійте духовку до 180°C. В окремій мисці змішайте рідкі інгредієнти: мигдальне молоко, розтоплену кокосову олію та рідкий підсолоджувач (сироп агави, якщо використовуєте). В іншій мисці змішайте сухі інгредієнти: вівсяне борошно, розпушувач і сухий підсолоджувач (цукор або стевія). Об’єднайте рідкі та сухі компоненти і ретельно перемішайте до отримання однорідного тіста, додайте малину та натерту цедру з половини лимона до тіста і акуратно вимішайте, щоб рівномірно розподілити ягоди. Розлийте тісто у форми для мафінів, заповнюючи їх приблизно на 2/3, і випікайте у розігрітій духовці 20-25 хвилин, поки мафіни не стануть золотистими і пружними на дотик. Дайте мафінам охолонути у формах кілька хвилин, потім перекладіть на решітку для повного охолодження. Перед подачею можна прикрасити мафіни цукровою пудрою або тертим шоколадом.

Літо – ідеальний час для кулінарних експериментів, тож пробуйте нові поєднання смаків і створюйте власні рецепти. Веганська кухня може бути неймовірно різноманітною, а всі необхідні інгредієнти для ваших страв можна придбати із доставкою додому на VARUS.UA.

Літні веганські рецепти з використанням сезонних фруктів – це чудовий спосіб насолодитися свіжістю і користю природних дарів. Вони не просто смачні, а й наповнені вітамінами, які допомагають підтримувати здоров’я і гарний настрій. Спробуйте нові рецепти та відчуйте радість від готування та смакування веганських страв!