-
Мемна доставка: як завоювати серця аудиторії через гумор - 17.12.2024
-
Корисні крем-супи: історія, популярність і рецепти - 12.12.2024
-
3 кращі рецепти гарячого шоколаду для затишних вечорів - 04.12.2024
-
ТОП страв з білої риби - 27.11.2024
-
Кращі запіканки для ситної вечері - 21.11.2024
-
Як започаткувати власний бізнес: для підприємців презентували освітній відеокурс - 15.11.2024
-
Жодних застуд: 5 гарячих напоїв для підтримки імунітету - 12.11.2024
-
5 страв, які ви полюбите восени - 08.11.2024
-
Гелловін 2024: креативні страви для вечірки - 29.10.2024
-
“Стратегічний запас”. Які продукти тривалого зберігання варто мати вдома? - 24.10.2024
Сезон зелені: ТОП-5 незвичних вітамінних салатів
Після холодної та довгої зими наш організм потребує великої кількості вітамінів. З приходом весни в місцевих супермаркетах з’являється все більше і більше свіжої зелені. Петрушка, кріп, щавель, рукола, шпинат — вибір смачної зелені дуже широкий. Зеленню можна доповнити улюблену страву, приготувати з нею салат або взагалі просто їсти окремо.
Бажаєте детальніше дізнатися про корисні властивості зелені для організму? Найпопулярніші види зелені, їхню користь і смачні рецепти вітамінних салатів — фахівці VARUS.UA підготували для вас багато цікавої інформації.
Чим корисна зелень для організму?
Більшість людей не включають у свій раціон достатню кількість зелені, тому що просто не знають про її корисні властивості. Будь-яка зелень стане корисною для вашого організму, але доброчинні властивості відрізняються залежно від певного виду зелені.
Щавель
Щавель — це трав’яниста рослина, яку використовують як добавку до їжі, варять із неї супи, готують салати й навіть застосовують у медицині. Свіже листя щавлю багате на високий вміст вітамінів та є джерелом життєво важливих мінералів, таких як магній, кальцій, натрій, калій і залізо. Завдяки цьому рослина сприяє нормальній роботі кров’яних судин.
Шпинат
Шпинат — корисна та смачна рослина, яка на сьогодні набула великої популярності, особливо серед охочих схуднути, а також зберегти красу і молодість. Шпинат багатий на клітковину, тому відмінно очищає організм від токсинів. Якщо ви додасте шпинат до свого раціону, ви будете швидше відчувати себе ситим, що може зменшити кількість споживаної їжі. Це особливо корисно для тих, хто хоче скинути вагу та покращити свою фігуру.
Рукола
Ще один популярний вид зелені, який українці активно вживають навесні — рукола. Зелень підійде для раціону тих, хто піклується про кількість спожитих калорій. Завдяки низькій калорійності рукола виступає чудовою основою для салатів, створюючи в тарілці великий, але корисний об’єм.
Рукола багата на антиоксиданти — сполуки, які захищають клітини від ушкодження та уповільнюють процеси старіння.
Петрушка
До дивовижних властивостей цієї рослини можна віднести здатність зберігати всю свою цінність незмінною за будь-якого способу приготування. Регулярне додавання зелені до свого раціону дасть змогу значно зміцнити імунну систему і поліпшити зір.
Кінза
У кінзі міститься клітковина, вітаміни групи B і антиоксиданти. Вона відзначається високим вмістом калію, тому її часто радять додавати до дієти людям з захворюваннями серцево-судинної системи. Кінза має властивість стимулювати здоровий апетит завдяки ефірним оліям, які містяться в її насінні, а також регулювати та покращувати перетравлення продуктів із високим вмістом білків.
ТОП-5 незвичайних салатів із зеленню
Шукаєте незвичайні рецепти весняних салатів із зеленню? Нижче зібрані 5 простих, але водночас смачних рецептів, які ви приготуєте ще не один раз.
1. Салат із буряком і шпинатом
Представляємо вам простий рецепт смачного салату на кожен день. У такому весняному салаті відмінно поєднуються смачні овочі, зелень і лимонна заправка. Необхідні інгредієнти:
- Буряк – 3 штуки;
- Помідори – 2 штуки;
- Авокадо – 1 штука;
- Шпинат – 200 г;
- Лимонний сік – 3 столові ложки;
- Діжонська гірчиця – 1 столова ложка;
- Сіль – на смак.
Спосіб приготування:
Викладіть буряк у каструлю, залийте водою і доведіть до кипіння на сильному вогні. Зменште вогонь і варіть буряк ще близько години, поки він не стане м’яким. Змішайте нарізаний буряк, кубики помідорів і авокадо та шпинат. Заправте салат сумішшю лимонного соку та гірчиці.
2. Салат з огірків та щавлю
Корисний, вітамінний і низькокалорійний салат з огірків із щавлем, який готується за лічені хвилини. Щавель надає салату приємної кислинки та свіжості. Підготуйте невеликий список продуктів:
- Огірки – 3 штуки;
- Щавель – 60 г;
- Сметана – 2 столові ложки;
- Сіль – на смак.
Спосіб приготування:
Помийте овочі, наріжте огірки кружечками та порубайте щавель. Змішайте щавель та огірки в одній мисці, заправте двома ложками сметани та додайте солі. Ретельно перемішайте і можна подавати до столу.
3. Салат із руколою та печінкою тріски
Рукола має дуже цікавий смак із гірчичною нотою. Таку пікантну зелень потрібно поєднувати з ніжними продуктами, такими як яйця та печінка тріски. Щобільше, такий салат не лише смачний, а й дуже корисний. Що потрібно для приготування?
- Рукола – 120 г;
- Яйця – 2 штуки;
- Печінка тріски – 120 г;
- Лимонний сік – 1 столова ложка;
- Гірчиця – 1 столова ложка.
Спосіб приготування:
Для початку відваріть два яйця і поріжте їх великими кубиками. Руколу добре вимити, витерти листочки паперовим рушником. Листя руколи різати або рвати не потрібно. Дістаньте печінку тріски з банки та наріжте кубиками. Залишилося змішати всі інгредієнти та залити заправкою.
4. Салат із мідіями та кінзою
У такого салату одразу два плюси — він дуже смачний і дуже ефектний. А ще — легко готується, попри свою зовнішню складність. Виходить цілком вишукана закуска з мідіями, іншими морепродуктами та ароматною кінзою. Необхідні інгредієнти:
- Мідії – 250 г;
- Креветки – 250 г;
- Огірки – 1 штука;
- Морква – 2 штуки;
- Кінза – 150 г.
Спосіб приготування:
Обсмажте мідії та креветки на сильному вогні до легкого рум’яного відтінку. Натріть огірок і моркву на тертці, і поріжте дрібно кінзу. Змішайте всі продукти й добре перемішайте салат.
5. Салат із редискою та яйцем
Зберігайте рецепт цього незвичайного салату, щоб радувати себе і своїх близьких щодня. Для приготування знадобиться:
- Огірки – 2 штуки;
- Редис – 300 г;
- Яйця – 2 штуки;
- Сметана – 120 г;
- Рукола – 200 г;
- М’ята – 1 гілочка для прикраси.
Спосіб приготування:
Огірки нарізати скибочками, а редис — кружечками. Яйця відварити та розрізати навпіл. Усе, крім яєць і руколи, з’єднати та перемішати. Для соусу варто використовувати сметану. На плоске блюдо викласти решту руколи, зверху — салат. Полити соусом. Прикрасити половинками яєць і листочками м’яти.
Так, сьогодні салати зі свіжою зеленню дійсно стали надзвичайно популярними. Це чудовий приклад того, як можна поєднати корисність та ідеальний смак в одній страві. Усі необхідні інгредієнти для приготування таких салатів ви можете замовити з доставкою додому через сервіс VARUS.UA. Не соромтесь експериментувати зі складом та спробувати нові рецепти. Збагачуйте свій раціон корисними стравами та насолодіться їхніми приємними смаками. Зелень не тільки додає стравам свіжість та аромат, але й містить велику кількість вітамінів та мінералів, які необхідні для здоров’я.