-
Як започаткувати власний бізнес: для підприємців презентували освітній відеокурс - 15.11.2024
-
Жодних застуд: 5 гарячих напоїв для підтримки імунітету - 12.11.2024
-
5 страв, які ви полюбите восени - 08.11.2024
-
Гелловін 2024: креативні страви для вечірки - 29.10.2024
-
“Стратегічний запас”. Які продукти тривалого зберігання варто мати вдома? - 24.10.2024
-
ТОП-5 страв: культурне та гастрономічне значення сирів в Україні - 22.10.2024
-
Сирний фестиваль: незвичні поєднання або з чим найкраще смакує сир - 14.10.2024
-
Е-система обігу алкоголю, тютюну та рідин в електронних сигаретах запрацює з 2026 р. - 11.10.2024
-
ТОП-5 рецептів з цвітної капусти: як урізноманітнити осіннє меню - 11.10.2024
-
Виробники спирту та біоетанолу враховуватимуть гарантоване податкове зобов’язання з акцизного податку - 10.10.2024
Сезон полуниці: як вибрати якісні та смачні ягоди
“Паляниця вам не полуниця”, — цю священну істину знає кожен щирий українець =) Крім того, українці добре знають, що розпал сезону червоної соковитої ягоди припадає на червень місяць. Професійні комплектувальники сервісу доставки продуктів Zakaz.ua порадили маловідомі лайфхаки, які потрібно взяти до уваги, щоб придбати дійсно смачну та якісну полуницю. Бонус — рецепт культової страви “паляниця з полуницею”.
Безумовно, головний показник якості – товарний вигляд. Ягоди не повинні мати механічних пошкоджень та ознак гниття. Але при цьому бездоганний зовнішній вигляд теж повинен насторожити. Якщо полуниця надто велика чи має неприродно яскравий колір — висока ймовірність застосування нітратів. Ягоди можуть обробляти спеціальними засобами, що уповільнюють процес гниття і роблять плоди більш привабливими для покупця.
Ознаки якісної та корисної полуниці
Щоб обрати дійсно органічну та натуральну полуницю, необхідно провести п’ять етапів оцінки. Спочатку зовні: чи не зіпсована, чи не оброблена хімічними речовинами. Далі оцінка аромату полуниці. Якщо можливо — спробуйте ягоду на смак. Як правило, продавці на ринках, які впевнені в своєму товарі, дозволяють це зробити.
Свіжість. Полуниця повинна бути свіжою: зірваною не більше, ніж 48 годин тому. Якщо довго зберігати ягоду у холодильнику, то вона втратить свій смак, колір та запас вітаміну С. Краще купувати ягоди з «хвостиками». Така полуниця довше зберігає свіжість і не «стікає». «Хвостики» повинні бути зеленими, а не сухими і прив’яленими. Уникайте упаковок з поліетилену без продихів чи дірок. Полуниця має дихати та не впрівати, в іншому випадку вона швидко псується.
“Купувати полуницю краще у відкритих контейнерах. Ягоди фасують у декоративні кошики невеликого розміру або пластикові ємностями. Так полуницю можна оцінити на вигляд і аромат, чого не можна зробити, якщо ягоди будуть в закритій упаковці. Крім того, в упаковці з’являється конденсат — перший признак гниття. До того ж, побачити зіпсовані ягоди через непрозору упаковку практично неможливо”, — розповідає Юлія Забарна, керівник тренінгового центру Zakaz.ua. Комплектувальники сервісу володіють навичками визначення якості продуктів харчування та стандартами їх зберігання з урахуванням індивідуальних властивостей.
Розмір. До купівлі полуниці дуже великого розміру треба ставитись з обережністю. Деякі сорти відрізняються великими ягодами, але це не завжди означає, що вона смачна. Гігантські плоди містять багато води, надлишок різних добрив і не мають звичного смаку та аромату. З точки зору корисності, більш дрібні плоди більш насичені вітамінами, ніж великі.
Колір. Якісна полуниця в стиглому вигляді має яскраво-червоне забарвлення. Темні тони — показники перезрілості, насиченості нітратами чи селітрою. Білий або зелений кінчик — ягода ще не дозріла. Листки навколо повинні бути зеленими та не сухими. Пожухле листя на «хвостику» свідчить про те, що плоди зібрані кілька діб тому.
Аромат. Після огляду перейдіть до запаху. Полуниця, вирощена без додаткових хімікатів, має природній приємний аромат. Якщо його немає, або він дуже слабкий — полуниці «допомогли» рости хімічні речовини.
Смак. Визначити смак полуниці можна за зовнішнім виглядом, не куштуючи її. Якщо між зеленими листочками, що обрамляють ягоду, та самим плодом є відстань, тоді полуниця буде солодкою. Якщо листочки щільно прилягають до ягоди — смак кислуватий. Маючи можливість спробувати полуницю до покупки на смак — зробіть це. Про кількість нітратів, що зашкалює, сигналізуватиме різкий присмак металу.
Керуючись цими порадами, ви зменшуєте ризик придбати до столу шкідливу або зіпсовану полуницю. Ставтеся до вибору уважно та майте частку сумніву, коли ваша рука автоматично потягнеться до найбільшої та яскраво-червоної ягоди на прилавку. Пам’ятайте, часом зовнішність буває оманлива.
Бонус: рецепт паляниці з полуницею
Як і обіцяли, Zakaz.ua ділиться рецептом, як приготувати смачну та просту паляницю з полуницею на зло всім ворогам =)
Інгредієнти
Для тіста:
- 250 г борошна;
- 200 г води;
- 100 г йогурту або будь-якого кисломолочного напою;
- 2 ст.л. цукру;
- 1 ч.л. соди або розпушувача тіста;
- 10 г ванільного цукру;
- олії або вершкового масла.
Полунична начинка:
- 400 г свіжої полуниці;
- 1 ст. л. крохмалю.
Спосіб приготування
Крок 1. Насипте у миску борошно, цукор, соду та ванільний цукор. Залийте водою та йогуртом, гарно розмішайте всі інгредієнти, щоб не залишилось грудочок.
Крок 2. Візьміть круглу роз’ємну форму для випікання на 20 см. Устеліть дно пергаментом, змажте його вершковим маслом або олією. У форму залийте половину тіста.
Крок 3. Помиту полуницю поріжте на 4 частини, обваляйте у крохмалі та викладіть 1\2 приготованої начинки на тісто у форму для випікання. Далі вилийте на неї решту тіста і знову покладіть на нього залишки полуничної начинки.
Крок 4. Відправляємо паляницю у заздалегідь розігріту піч. Випікати страву потрібно 40-50 хвилин при 180°С.
Радимо додатково прикрасити готову паляницю з полуницею свіжими ягодами. Це надасть красивого вигляду та свіжого присмаку вашій страві.
Бажаємо приємного апетиту, смакуйте з насолодою =) Слава Україні!