-
Кращі запіканки для ситної вечері - 2 дней назад
-
Як започаткувати власний бізнес: для підприємців презентували освітній відеокурс - 15.11.2024
-
Жодних застуд: 5 гарячих напоїв для підтримки імунітету - 12.11.2024
-
5 страв, які ви полюбите восени - 08.11.2024
-
Гелловін 2024: креативні страви для вечірки - 29.10.2024
-
“Стратегічний запас”. Які продукти тривалого зберігання варто мати вдома? - 24.10.2024
-
ТОП-5 страв: культурне та гастрономічне значення сирів в Україні - 22.10.2024
-
Сирний фестиваль: незвичні поєднання або з чим найкраще смакує сир - 14.10.2024
-
Е-система обігу алкоголю, тютюну та рідин в електронних сигаретах запрацює з 2026 р. - 11.10.2024
-
ТОП-5 рецептів з цвітної капусти: як урізноманітнити осіннє меню - 11.10.2024
Яка страва без сметани? 10 найсмачніших соусів без майонезу
Навіть найпростішу у приготуванні страву можна зробити особливою. Довершити смак, а також додати йому вишуканості допоможуть соуси. І не секрет, що найкориснішими з них та, що важливо, дуже простими у приготуванні, є ті, в основу яких входить сметана. Такі соуси ідеально підходять як до рибних страв, так і до овочевих чи м’ясних.
Чому саме сметана, а не … майонез?
Із різними видами соусів один і той же продукт щоразу відкриватиметься у нових смаках. Саме тому у кулінарному світі існує безліч рецептів: з ними готують салати, тушкують овочі, м’ясо або подають із гарячими та холодними стравами. Але найпопулярнішими ті соуси, які виготовлені на основі сметани. І це не дивно, адже вона добре поєднується з великою кількістю продуктів і спецій, що дозволяє створювати як класичні, так і незвичайні смакові поєднання. Ба більше, сметана ще й дуже доступна і на її пошуки не потрібно витрачати багато часу.
Також цей кисломолочний продукт має безліч корисних властивостей та пропонує найкращу альтернативу знайомого усім майонезу. То ж, якщо ви стежите за здоров’ям, то саме час замінити його сметаною. Приємно буде дізнатись, що не зашкодить вона і фігурі, адже завдяки сучасним технологіям виробництва, сьогодні доступна у різних жирностях. Додаймо сюди ще багатий вміст вітамінів та мікроелементів і отримаємо «must have» продукт на кожній кухні.
10 варіантів соусів на основі сметани
Тож спеціально до свят ми підібрали 10 найвдаліших рецептів сметанкових соусів, які дозволять здивувати гостей та рідних, а також прикрасять будь-яке застілля.
1. Сметанковий соус з маринованим огірком і свіжою петрушкою
Продукти:
- 150 г 15% сметани «Галичина»
- 30 г маринованого огірка
- 1 зубець часнику
- 0,5 ч.л. діжонської гірчиці
- 1 ч.л. лимонного соку
- 5 г свіжої петрушки
- Сіль
- чорний мелений перець
Приготування:
Сметану «Галичина» розтерти з гірчицею та лимонним соком. Маринований огірок натерти на середній тертці та відтиснути сік. Часник почистити та пропустити через прес, а петрушку дрібно посікти. Сполучити сметанну масу, огірок, часник, петрушку. Приправити сіллю та чорним меленим перцем. Відправити у холодильник мінімум на 2 години.
Такий соус універсальний і підійде до овочевих, м’ясних чи рибних салатів.
2. Сметанковий соус з твердим сиром
Продукти:
- 150 г 15% сметани «Галичина»
- 35 г сиру твердих сортів
- 2 зубці часнику
- 1 ст.л. французької гірчиці
- 1 ст.л. червоного винного оцту
- 3 ст.л.оливкової олії
- сіль
- чорний мелений перець
Приготування:
У чашу кухонного комбайну (насадка металевий ніж) скласти сметану «Галичина», нарізаний сир, гірчицю, почищені і розчавлені ножиком зубці часнику, оцет. Здрібнити до утворення однорідної маси. Приправити сіллю і чорним меленим перцем. У кінці вмішати олію.
Така заправка найбільше підійде до салату будь-якого овочевого салату.
3. Сметанковий соус з гірчицею та медом
Продукти:
- 100 г 15% сметани «Галичина»
- 3 ст.л. меду
- 2 ст.л. французької гірчиці
- 1 ст.л. лимонного соку
- сіль
- чорний мелений перець
Приготування:
Рідкий мед розтерти з гірчицею і лимонним соком до утворення однорідної маси. Сполучити зі сметаною «Галичина», приправити сіллю та чорним меленим перцем. Відправити у холодильник на 2 години.
Такий соус найкраще смакуватиме з овочевими салатами.
4. Сметанковий соус з авокадо
Продукти:
- 1 шт. зрілого авокадо
- 150 мл 15% сметани «Галичина»
- 35 г зеленої цибулі
- 3 ст.л. лимонного соку
- 2 зубці часнику
- сіль
- чорний мелений перець
Приготування:
Авокадо розрізати навпіл, видалити кісточку, вийняти м’якоть, нарізати її і відразу полити лимонним соком. Часник почистити і пропустити через прес. У чаші кухонного комбайну сполучити авокадо, сметану «Галичина», часник, нарізану зелену цибулю, спеції. Здрібнити до утворення однорідної маси.
Такий соус найкраще підійде до м’ясних салатів.
5. Сметанковий соус з хроном та яблуком
Продукти:
- 200 мл 20% сметани «Галичина»
- 50 г кисло-солодких яблук
- 15 г кореня хрону
- 1 ст.л. яблучного оцту
- 0,5 ч.л. цукрової пудри
- 1 щіпка солі
Приготування:
Корінь хрону і яблуко почистити і натерти на дрібній тертці, сполучити їх зі сметаною «Галичина», оцтом, цукровою пудрою та сіллю. Перемішати. Відправити у холодильник на 2 години.
Такий соус найкраще пасує до м’ясних салатів і салатів з язиком.
6. Сметанковий соус з білками
Продукти:
- 300 мл 20% сметани «Галичина»
- білки 4 варених яєць
- 3 ст.л. лимонного соку
- 1 ст.л. цукру
- 1 ч.л. міцної гірчиці
- сіль
- чорний мелений перець
Приготування:
Яйця відварити круто, почистити, відділити білки і натерти їх на дрібній тертці. Сметану «Галичина» розтерти з цукром, лимонним соком, гірчицею. Вмішати білки, приправити сіллю та чорним меленим перцем.
Такий соус чудово підходить до м’ясних салатів і до м’ясних страв.
7. Сметанковий соус з яйцями і маринованими огірками
Продукти:
- 200 мл 20% сметани «Галичина»
- 2 яйця
- 60 г маринованих огірків
- 1 зубчик часнику
- Сіль
- мелений духмяний перець
Приготування:
Яйця відварити круто, почистити. Одне яйце натерти на дрібній тертці, а друге дрібно нарізати. Половину огірків натерти на дрібній тертці, а другу половину дрібно нарізати. Сполучити сметану «Галичина», яйця, огірки, почищений і пропущений через прес часник, сіль, перець.
Такий соус підходить до овочевих і м’ясних салатів.
8. Сметанковий соус з кропом і часником
Продукти:
- 200 мл 15% сметани «Галичина»
- 40 г свіжого кропу
- 3 зубці часнику
- сіль
- чорний мелений перець
Приготування:
Кріп дрібно посікти. Часник почистити і пропустити через прес. Сполучити сметану, кріп, сіль, чорний мелений перець.
Такий соус найкраще підходить до картопляних салатів і овочевих страв.
9. Сметанковий соус з каррі
Продукти:
- 250 мл 20% сметани «Галичина»
- 0,5 ч.л. приправи каррі
- 1 ч.л. французької гірчиці
- сіль
Приготування:
Сполучити сметану «Галичина», приправу каррі та гірчицю. Збити усе виделкою. Приправити сіллю.
Такий соус найкраще підходить до овочевих та м’ясних салатів.
10. Сметанковий імбирний соус
Продукти:
- 200 мл 20% сметани «Галичина»
- 1 ч.л. сухого порошку імбиру
- 1 ч.л. лимонного соку
- сіль
Приготування:
Сметану «Галичина» сполучити з лимонним соком і порошком імбиру. Перемішати, приправити сіллю.
Соус найкраще підходить до салатів з птицею і м’ясом.
Для приготування соусів ми обрали сметану ТМ «Галичина» і не прогадали, адже вдалися вони на славу. Тому, аби смак ніщо не зіпсувало, радимо довіряти лише перевіреному виробникові.
Впевнені, спробувавши ці рецепти, сметана засмакує Вам так, як ніколи раніше. Більше того, принаймні кілька із цих соусів точно припадуть до снаги, а можливо й стануть вашими фірмовими.