-
Кращі запіканки для ситної вечері - 21.11.2024
-
Як започаткувати власний бізнес: для підприємців презентували освітній відеокурс - 15.11.2024
-
Жодних застуд: 5 гарячих напоїв для підтримки імунітету - 12.11.2024
-
5 страв, які ви полюбите восени - 08.11.2024
-
Гелловін 2024: креативні страви для вечірки - 29.10.2024
-
“Стратегічний запас”. Які продукти тривалого зберігання варто мати вдома? - 24.10.2024
-
ТОП-5 страв: культурне та гастрономічне значення сирів в Україні - 22.10.2024
-
Сирний фестиваль: незвичні поєднання або з чим найкраще смакує сир - 14.10.2024
-
Е-система обігу алкоголю, тютюну та рідин в електронних сигаретах запрацює з 2026 р. - 11.10.2024
-
ТОП-5 рецептів з цвітної капусти: як урізноманітнити осіннє меню - 11.10.2024
Індекс олів’є: як за рік змінилася вартість салату
У грудні 2021 року собівартість приготування салату підскочила на 21%, у 2022 році на 45%? Що ж підготував нам 2023 рік і скільки українцям доведеться викласти грошей з гаманця, аби приготувати олів’є на святкове застілля? Не поспішайте нервувати, результат вас здивує!
Фахівці Всеукраїнського сервісу доставки Zakaz.ua традиційно наприкінці року проаналізували у столичних супермаркетах ціни на продукти, що входять до складу культової страви, та підрахували, скільки в середньому коштуватиме українцям приготувати олів’є на сім’ю вдома.
Загальна вартість продуктів
За даними Zakaz.ua, найдорожчим компонентом салату стабільно лишається варена ковбаса (вартує в середньому 249 грн/кг) та огірки (коштують на вагу близько 99 грн/кг). Однак, порівнюючи з цінами минулого року вартість цих продуктів зросла несуттєво, на 2% та 4% відповідно.
Найбільше підскочили ціни на картоплю — майже втричі. У грудні 2022 року коштувала в середньому 8,50 грн/кг, тоді як зараз вартує близько 22 грн/кг. Також подорожчав зелений горошок — на 23%.
Своєю чергою ціни на яйця стали дешевші. Наразі середня їх вартість на поличках супермаркетів становить близько 58 грн за десяток, що на 9% нижче, аніж в грудні 2022 року. Водночас подешевшав майонез на 11%. Пачка соусу жирністю 72% та вагою 300 грамів коштує близько 35 грн, тоді як тогорічна ціна становила близько 40 грн. Причина цього явища проста: головний інгредієнт в складі майонезу — яйця — також став дешевше.
Цьогоріч приємно радують цінами морква та цибуля, що у грудні 2023 року коштують значно дешевше, ніж минулоріч. Ціна ріпчастої впала на 48%, коштує в середньому 15,90 грн/кг. Морква вартує 12,90 грн/кг, подешевшала на 41%.
Як змінилася собівартість приготування салату
Для визначення індексу олів’є 2023 року за основу взято класчиний та популярний в народі рецепт страви з інгредієнтами у розрахунку на загальну вагу 3 кг.
До його складу входять наступні компоненти: картопля, морква, яйця, свіжі або мариновані огірки, консервований горошок, варена ковбаса, цибуля, овочі, майонез.
У кінцевому підсумку з’ясувалось, що цього року приготувати 3 кілограми олів’є на сім’ю коштуватиме українцям 310 грн, тоді як станом на 28 грудня 2022 року коштувало близько 304 грн. Звідси маємо, що собівартість одного кілограма олів’є цього року обійдеться орієнтовно в 104 гривні.
Зазначимо, що вперше за три роки собівартість салату зросла лише на 2%, тоді як у грудні 2021 року вартість зросла на 21%, а у 2022 році на 45%. Така несподівано позитивна динаміка не може не радувати, враховуючи той факт, що значна частина святкових делікатесів продовжує дорожчати.
Для тих, хто хоче заощадити час та не хоче самостійно готувати салат, завжди є можливість придбати одразу готову страву в популярних супермаркетах. Однак, коштуватиме таке задоволення від 174 до 295 грн за кілограм, залежно від складових продуктів салату та магазину ритейлера.
Також нагадуємо, що завдяки послугам сервісу доставки продуктів Zakaz.ua ви можете значно полегшити новорічний шопінг. Адже всі необхідні товари та інгредієнти для святкових страв можна швидко і зручно придбати в улюбленому супермаркеті на вибір, оформивши в два кліки онлайн-замовлення на сайті або у мобільному додатку.
Довідка. «Індекс олів’є» — середня сума вартості, в яку обійдеться приготування салату за класичним рецептом до столу. Розраховується за аналогією до індексу борщу.